Police lights

Waarom is de politie in het blauw?

Politie-uniformen zijn bijna altijd blauw. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Het blauwe politie-uniform gaat terug tot 1829, toen het eerste moderne politiekorps ter wereld opgericht werd: The Metropolitan Police Force in Londen.

Het Britse uniform was donkerblauw, zodat de burgers de strikt civiele agenten goed konden onderscheiden van de soldaten van het leger, die rood-witte uniformen droegen.

De politieagenten in Londen kregen algauw de bijnaam bobbies, naar minister Robert ‘Bob’ Peel, die het korps had geïnstalleerd. Vanwege de kleur worden de Britse agenten tegenwoordig ook wel the boys in blue genoemd, de blauwe jongens.

Geïnspireerd door de Londense politie kregen ook korpsen in andere landen donkere uniformen, zodat de lange arm der wet op straat makkelijk te herkennen was.

English policeman

Verreweg de meeste politie-uniformen zijn nu donkerblauw, maar andere kleuren zie je ook, zoals bruin, kaki en donkergroen.

Psychologisch onderzoek wijst uit dat donkere kleuren autoriteit, veiligheid en gezag uitstralen, dus donkerblauw is een prima kleur voor dit doel. Het voordeel van een donker uniform is bovendien dat het praktisch is in het gebruik, omdat vlekken er niet goed op te zien zijn..

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: