Shutterstock

Nooit meer een beslagen bril? Ultradun laagje goud houdt condens tegen

Een coating op basis van goud creëert een elektrische reactie in de lens, waardoor je bril niet meer beslaat.

Goed nieuws voor brildragers: een nieuw type lens met een ultradunne coating van goud tussen twee laagjes titaniumdioxide voorkomt dat je bril beslaat.

De transparante coating zet zonlicht om in warmte, die het oppervlak van de lens zelfs op een koude winterdag tot 8 °C kan verwarmen. Daardoor beslaat de bril niet.

De uitvinding is het werk van wetenschappers van de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich in Zwitserland. Hun onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Een nieuw type ontwaseming

De coating absorbeert een groot deel van de infraroodstraling van de zon, die ongeveer de helft van de zonne-energie vormt.

De andere helft bestaat uit het zichtbare en ultraviolette licht, dat slechts in geringe mate door de coating wordt geabsorbeerd.

Door de verschillende mate van absorptie is de coating transparant en kun je gewoon door de glazen heen kijken.

De Zwitserse onderzoekers wijken hiermee af van de gebruikelijke ontwasemingscoatings, die bestaan uit hydrofiele moleculen die de condens gelijkmatig over een oppervlak verdelen.

Met de nieuwe, slechts 10 nanometer dikke coating van goud en titaniumdioxide – 10.000 keer dunner dan een mensenhaar – voorkomen de onderzoekers dat de condens überhaupt gevormd wordt door de opwarming door de zon.

Elektrische reactie in de glazen

De techniek om een oppervlak te verwarmen en condensatie te voorkomen is onder andere bekend van de achterruit van een auto, die elektriciteit gebruikt om condens te verwijderen.

Die methode is echter relatief duur en moeilijk toepasbaar in een brillenglas, dat met de nieuwe uitvinding alleen door zonlicht wordt verwarmd.

Toch vindt er een elektrische reactie plaats in het glas, doordat de goudlaag is verdeeld over kleine clusters die elkaar slechts minimaal raken en zijn verpakt in het elektrisch isolerende titaniumdioxide.

Zo kan het goud de elektriciteit geleiden en kan na zonsondergang theoretisch een kleine energiebron aan het glas worden toegevoegd, met hetzelfde resultaat als bij het verwarmen van een autoruit.

Meerdere oppervlakken testen

De Zwitserse onderzoekers benadrukken dat de hoeveelheid goud die wordt gebruikt zo gering is dat brillen niet veel duurder worden.

Toch wordt de nieuwe anticondenstechnologie ook getest met andere elektrisch geleidende metalen en op andere transparante oppervlakken, zoals ramen, spiegels en microsensoren.

De onderzoekers hebben inmiddels octrooi aangevraagd op de coating.