UCL
Third Thumb - UCL

Nieuwe robotduim bepaalt hoe hersenen een hand opvatten

Een team wetenschappers heeft een robotduim uitgevonden, waardoor één hand taken kan uitvoeren waarvoor er vroeger twee nodig waren.

Het is niet erg meer om tien duimen te hebben.

Een team wetenschappers heeft een robotduim uitgevonden, waardoor één hand taken kan uitvoeren waarvoor er vroeger twee nodig waren.

De robotduim wordt 3D-geprint en komt naast de pink. Hierdoor heeft de gebruiker twee duimen aan elke hand en kan hij of zij bijvoorbeeld met één hand een banaan pellen.

De robotduim wordt bestuurd door draadloze sensoren die onder de grote tenen zijn geplaatst. Elke sensor controleert een specifieke beweging van de hand. Door druk uit te oefenen op de sensoren, kun je de robotduim dus besturen.

De 3D-geprinte duim is niet alleen een slimme gadget, hij kan ons ook bijbrengen hoe het kan dat het menselijk brein zich kan aanpassen.

Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen zich al na vijf dagen training aanpasten, waardoor de proefpersonen meer het gevoel kregen dat de robotduim deel uitmaakt van hun lichaam.

Een week na het experiment waren de veranderingen echter weer flink afgenomen. Dit wijst erop dat het effect van de robotduim op de hersenen waarschijnlijk niet van lange duur zal zijn. De onderzoekers moeten dit echter nog definitief bevestigen.