© Boeing

Nieuw vliegtuig breekt alle snelheidsrecords

Boeing wil een nieuw supersonisch vliegtuig bouwen als opvolger van de legendarische Blackbird-straaljager.

7 juni 2018

Vliegtuigfabrikant Boeing gaat meedoen aan de wedloop om een straaljager te bouwen die meer dan vijf keer de geluidssnelheid haalt, ook wel mach 5 genoemd.

Daarmee wordt het hypersonische vliegtuig een concurrent van de SR-72, die het bedrijf Lockheed Martin aan het ontwikkelen is. 

Beter dan iconisch supervliegtuig

Beide vliegtuigbouwers willen een snellere opvolger ontwikkelen van de iconische Blackbird SR-71, die in de jaren 1950 ontworpen werd en in 1964 voor het eerst opsteeg. 

De Blackbird werd ingezet tussen 1966 en 1999 en had een topsnelheid van 3,2 keer de geluidssnelheid. 

Boeings nieuwe toestel heeft nog geen naam. De ontwikkeling zal twee fasen kennen: eerst wordt er een eenmotorig testtoestel ter grootte van een F-16 gebouwd, en vervolgens het uiteindelijke vliegtuig van zo’n 33 meter lang.  

6200 km/h

– wordt de topsnelheid van de nieuwe hypersonische straaljager. Die vliegt dus in maar 6,5 uur een rondje om de aarde.

Het vliegtuig zal twee typen motoren hebben: een gewone straalmotor brengt het toestel op circa mach 3, de bovengrens van dit type motor.

Daarna neemt het tweede type, een zogeheten ramjet, het over om het vliegtuig op mach 5 te brengen. De ramjet comprimeert de lucht met behulp van de snelheid van het vliegtuig voordat de brandstof ontstoken wordt. 

De ramjet-technologie werkt pas als het toestel op snelheid is, en daarom is een gewone straalmotor onontbeerlijk. Als het vliegtuig vaart mindert voor de landing, gaat de ramjet uit en neemt de straalmotor het weer over.

De hypersonische vliegtuigen van Boeing en Lockheed Martin worden voor militaire doeleinden ontwikkeld. Ze kunnen verkenningsmissies uitvoeren en ingezet worden als gevechtsvliegtuig. 

Volg de technologische ontwikkeling

Onderzoekers bouwen transistoren ter grootte van een atoom, raketten landen rechtop op aarde en kunstmatige intelligentie oordeelt beter dan mensen. 

De technologische ontwikkeling ging nog nooit zo snel, en het wordt met de dag ingewikkelder om onze wereld nog te begrijpen. Met een abonnement op Wetenschap in Beeld lees je hoe het zit. Wij leggen uit hoe de grootste technische prestaties in elkaar zitten en geven je het verhaal erachter.

Nu krijg je 6 nummers van Wetenschap in Beeld voor slechts € 19,95

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: