NASA
Illustratie van het vliegtuig NASA X-66A

Nieuw NASA-vliegtuig moet vliegreizen 30 procent groener maken

NASA en Boeing bundelen hun krachten voor een groenere toekomst met een nieuw type vliegtuig. Een speciale vleugel moet ervoor zorgen dat het experimentele model brandstof bespaart en de CO2-uitstoot verlaagt.

In de afgelopen jaren zijn passagiersvliegtuigen bekritiseerd als vervoermiddel, omdat vliegreizen grote hoeveelheden CO2 uitstoten en bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Commerciële vliegreizen zijn verantwoordelijk voor zo’n 2,5 procent van de totale CO2-uitstoot in de wereld. Voordat de coronapandemie grote delen van de sector stillegde, was de uitstoot bijna een miljard ton CO2 per jaar.

Maar nu heeft ruimtevaartorganisatie NASA een nieuw type vleugel gepresenteerd dat naar verluidt de CO2-uitstoot van een vlucht met wel 30 procent kan verminderen.

In samenwerking met vliegtuigproducent Boeing heeft NASA het model X-66A ontworpen, dat medio juni een speciale status als ‘experimenteel vliegtuig’ kreeg van de Amerikaanse luchtmacht, schrijft NASA in een persbericht.

Met het experimentele vliegtuig kunnen nieuwe technologieën en ontwerpen getest worden die in de toekomst mogelijk in massaproductie kunnen worden genomen.

Smalle vleugel laat het vliegtuig beter zweven

Volgens de planning zal de X-66A in 2028 voor het eerst opstijgen.

Het experimentele toestel zal vol nieuwe technologie zitten, zoals nieuwe materialen in de constructie van het vliegtuig, efficiëntere elektronica en geavanceerde straalmotoren.

Maar het meest opvallend is een lange, slanke vleugel die wordt ondersteund door een veerpoot.

Het ontwerp draagt de naam Transonic Truss-Braced Wing en moet de luchtweerstand van de vleugel verlagen en het vliegtuig beter laten zweven om brandstof te besparen.

Boeing vliegt door de blauwe lucht

Een nieuw type vleugel, dat doet denken aan een zweefvliegtuig, zorgt ervoor dat de experimentele vliegtuigen van NASA en Boeing beter kunnen zweven, en zo brandstof besparen.

© NASA

Volgens NASA en Boeing zorgen de nieuwe technologiëen er samen voor dat de X-66A de voetafdruk van een vliegreis met bijna een derde kan verminderen.

En dat is vergeleken met de modernste vliegtuigen. Vergeleken met een vliegtuig uit 2005, een type dat veel luchtvaartmaatschappijen nog steeds gebruiken, zal NASA’s nieuwe experimentele vliegtuig 60 procent minder CO2 uitstoten.

Miljard investering in groene luchtvaart

De eerste stap van NASA en Boeing is het bouwen van een proefmodel.

De ruimtevaartorganisatie en de luchtvaartgigant hebben samen iets meer dan een miljard dollar in dit project geïnvesteerd. Boeing draagt 725 miljoen dollar bij, en NASA staat garant voor de rest.

Het testmodel wordt gemaakt van de MD-90, een klein vliegtuig met één gangpad.

De afmetingen van de nieuwe, slanke vleugels zijn aangepast aan vliegtuigen van dat formaat, ook een veelgebruikt model.

Passagiersvliegtuigen van dit formaat zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de CO2-uitstoot van de commerciële luchtvaart.