Courtesy of Zhengmao Lu
Nieuw koelsysteem van het MIT

Nieuw koelsysteem werkt geheel zonder elektriciteit

Met verdamping en straling hebben onderzoekers van het MIT een nieuw koelsysteem gemaakt dat alleen wat water nodig heeft.

Met de stijgende temperaturen zal de behoefte aan stroomslurpende airco-systemen waarschijnlijk niet afnemen.

Maar nu hebben onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology een innovatieve oplossing bedacht, die de houdbaarheid van voedsel kan verlengen en wellicht een aanvulling kan zijn op tal van koelsystemen – geheel zonder elektriciteit.

Houdbaarheid verdrievoudigd

Het systeem is gebaseerd op eerder onderzoek en combineert zogeheten stralingskoeling en verdampingskoeling in een klein paneel dat iets weg heeft van een zonnepaneel.

Het kan de temperatuur tot 9,3 °C verlagen ten opzichte van de omgevingstemperatuur en wordt op of naast het te koelen voorwerp geplaatst, zoals een kist voedsel of medicijnen.

Zo blijft voedsel volgens de onderzoekers 40 procent langer goed in een vochtige omgeving, en drie keer zo lang onder droge omstandigheden.

De wetenschappers denken ook dat het systeem het water van airconditioners kan koelen, waardoor er minder elektriciteit nodig is.

Nieuw koelsysteem van het MIT

Twee varianten van het koelsysteem werden getest op het dak van het MIT. Links een prototype van het nieuwe systeem, waarbij o.a. verdampingskoeling en stralingskoeling worden gecombineerd. Rechts ter vergelijking een systeem dat uitsluitend verdampingskoeling gebruikt.

© Courtesy of Zhengmao Lu

Eén extra element nodig

Het systeem bestaat uit drie verschillende lagen, die samen voor koeling zorgen als water en warmte door het apparaat bewegen.

De bovenste laag is een zogeheten aerogel, een sponsachtige structuur van kunststof en lucht. De gel is isolerend, maar laat wel waterdamp en infraroodstraling door.

Onder de aerogel zit een laag hydrogel, ook een sponsachtig materiaal, waarbij de holtes gevuld zijn met water in plaats van lucht. Als het water wordt verhit, verdampt het en stijgt het naar de bovenste laag.

De onderste laag bestaat uit een spiegelachtig materiaal dat het zonlicht weerkaatst en ervoor zorgt dat de infrarode straling het voedsel niet opwarmt.

Volgens de onderzoekers is er alleen een beetje water nodig. Bovendien zijn de meeste materialen, behalve de aerogel, relatief goedkoop en gemakkelijk te produceren.