NFT’s zijn de hype van dit moment – maar wat zijn het eigenlijk?

Ontdek de hype en de uitdagingen van NFT, de technologie die je digitale bestaan misschien wel voor altijd zal veranderen.

NFT-technologie met speciale handel in digitale kunstwerken trok de afgelopen maanden veel aandacht met een aantal miljoenendeals, en een record dat in december werd verbroken.

Dat record ging eraan toen de NFT-fotoserie ‘The Merge’ van de digitale kunstenaar Pak werd verkocht voor 80 miljoen euro, drie keer zoveel als de fysieke zonnebloemen van Vincent van Gogh.

Veel techexperts zien NFT als een van de belangrijkste ontwikkelingen, want geld, kunst en andere waarden worden steeds digitaler. Anderen noemen NFT’s gebakken lucht die nu door het internet waait.

Hier zijn vijf belangrijke punten om je NFT beter te leren begrijpen:

Wat is NFT?

NFT staat voor Non-Fungible Token, wat een soort uniek digitaal bestand is waarin data niet veranderd kunnen worden – net als bij pdf’s.

In de praktijk worden voor NFT’s unieke, gedigitaliseerde objecten zoals tekeningen, foto’s of iets anders naar het internet geüpload, en je kunt je eigendom ervan bewijzen met een certificaat en informatie over hoe het digitale bestand gedeeld of bekeken kan worden.

Je kunt het vergelijken met het theoretische geval dat je de Mona Lisa zou bezitten en dan zelf mag bepalen welke gelukkigen er daarna een blik op mogen werpen.

Je kunt een NFT-werk streamen of kopiëren voor eigen gebruik, maar een kopie ervan verhandelen is zoiets als een foto van de Mona Lisa verkopen en doen alsof dat het echte werk is.

Bij NFT gaat het om het eigendom van een ‘uniek digitaal archief’, zoals dat in de financiële sector zo mooi heet.

Een bijzonder kenmerk van NFT-eigendom is dat de informatie over je NFT, net als bij cryptovaluta als de bitcoin, wordt opgeslagen in blockchain, waar duizenden computers informatie bewaren. Op die manier kun je altijd je eigendom van een NFT aantonen.

In tegenstelling tot bij bitcoins, die allemaal precies hetzelfde zijn, is er slechts één originele NFT – ook al worden NFT’s vaak in series geproduceerd worden, met bij elk werk kleine variaties en een eigendomsbewijs.

Het kunstwerk ‘Everydays: The first 5,000 Days’ van Beeple bestaat uit 5000 digitale afbeeldingen en werd in 2021 geveild voor bijna 62 miljoen euro – het op een na duurste NFT-werk ooit.

© Christie's

Waarom is NFT zo’n hype?

Al sinds het prille begin van NFT in 2014 produceert vooral de creatieve wereld NFT-kunstwerken, die door velen worden gezien als beleggingsobjecten.

NFT-werken zijn onderdeel van cryptovaluta van voornamelijk Ethereum, en net als bij de cryptovaluta is het mogelijk om snel winst te maken met beleggingen, want de waarde van een NFT kan in recordtijd opeens explosief groeien – of instorten.

De korte politieke video ‘Crossroads’ van de digitale topkunstenaar Beeple werd bijvoorbeeld vorig jaar via de kunsthandelaar Nifty Gateway verkocht voor bijna 6 miljoen euro. Vier maanden eerder was het werk aangekocht voor ongeveer een half miljoen.

Dit soort verhalen dragen eraan bij dat NFT-handelaars sinds het einde van de zomer van 2021 volgens de statistiekwebsite Statista circa een half miljoen maandelijkse kopers en verkopers hebben: een stijging van duizend procent.

In 2021 haalden alleen al grafische NFT’s, zoals video’s, foto’s en tekeningen, volgens het analysebedrijf DappRadar een omzet van 22 miljard euro, en dat is net zoveel als Netflix in 190 landen samen.

Hoe wordt NFT gebruikt?

Behalve voor investeringen worden NFT’s ook gebruikt voor het bepalen van sociale status.

De fotoserie Bored Ape Yacht Club is bijvoorbeeld populair bij beroemdheden. De verveelde apen op zee zijn gemaakt door een algoritme in een serie met 10.000 afbeeldingen, waarbij sommige apenbeelden hoger in de hiërarchie staan dan andere.

De rapper Eminem betaalde begin januari vier ton voor zijn EminApe, en Justin Bieber betaalde tegen het einde van januari bijna een miljoen euro voor zijn apenafbeelding.

Bored Ape #9055 werd al ‘EminApe’ genoemd voordat rapper Eminem de eigenaar werd. De gouden ketting en de legerpet zijn vaste onderdelen van Enimems kledingkast, en Marshall Mathers III, zoals Eminem eigenlijk heet, kocht tijdens de jaarwisseling 2021-2022 ‘EminApe’ voor 123,45 Ethereum (ETH) – circa 415.000 euro.

Aap nummer 2087 uit de serie werd afgelopen najaar als duurste verkocht, voor een prijs van twee miljoen euro.

De apen en leden van dit soort gemeenschappen kunnen met hun originele beelden erbij toetreden tot exclusieve virtuele clubs door het juiste NFT-bewijs te laten zien.

In sommige gevallen wordt een NFT ook gebruikt als fysiek toegangsbewijs voor speciale concerten, en meerdere NFT-platforms verhandelen eigendom in aandelen: je kunt een deel van een duur kunstwerk bezitten en een percentage verdienen bij verkoop ervan.

Gamers kunnen in computerspellen NFT-wapens en -gereedschap kopen en later weer verkopen.

In een aantal spellen betaal je om te spelen en kun je onderweg NFT’s verdienen door bijvoorbeeld diamanten te sparen, die je later weer omzet in meer speeltijd of echt geld.

Justin Bieber hoort nu ook bij de Bored Ape Yacht Club dankzij dit werk (#3001), dat hij in januari 2022 kocht voor 500 Ethereum (ETH) – ongeveer een miljoen euro.

© OpenSea

Hoe krijg ik in mijn dagelijks leven te maken met NFT?

Net als voor computerspellen zal het toekomstige 3D-internet de grote doorbraak voor NFT betekenen.

Op dit moment werken techgiganten aan het zogeheten metaverse, waarin we met headsets op als bewoners meedoen in de virtuele wereld, in plaats van alleen als gebruikers achter een scherm.

Vooral Facebook investeert met zijn naamsverandering naar Meta miljarden dollars in de verschuiving van sociaal medium naar virtuele wereld.

Oprichter Mark Zuckerberg heeft eerder ingeschat dat de omschakeling binnen vijf jaar compleet zal zijn.

Tot die tijd zal onze online activiteit via avatars gaan, die kunnen ontspannen in strak ontworpen omgevingen, werken in gedigitaliseerde kantoren met avatarcollega’s of samenkomen met vrienden en familie voor een potje virtueel voetbal op een pixelgroen grasveld.

NFT komt in beeld als we, zoals de techgiganten voorzien, meer tijd gaan doorbrengen in de virtuele wereld. Want onze avatars moeten er natuurlijk goed uitzien en over de beste beschikbare accessoires beschikken – zoals met de wapens en gereedschap in computerspelletjes.

De makers zien er reikhalzend naar uit dat de mode en menselijke behoefte om onderscheidend te zijn als individu meegaan naar het 3D-internet, waarin je je nieuwe, hippe schoenen voor de tweede keer kunt kopen – maar nu als NFT.

De Nyan Cat-video werd in 2011 voor het eerst op YouTube gezet. In 2021 werd de video voor een half miljoen euro verkocht als NFT.

Hoe veilig is NFT?

Klinkt dit allemaal net wat te gek?

Bedenk dan hoe je je ooit hebt aangemeld bij een sociaal medium om met je vrienden en familie in contact te blijven.

Denk eens aan hoeveel tijd je besteedt om een nieuwe profielfoto te kiezen, nieuwe posts te schrijven of te bedenken hoe je online overkomt.

Stel je voor dat je daar ook nog eens geld mee zou kunnen verdienen.

Daarnaast kan NFT veiligheidsproblemen helpen oplossen die bijvoorbeeld te maken hebben met idenditeitsfraude, want de technologie is met zijn unieke basis en informatie over eigendom in blockchain cryptografisch onmogelijk te kopiëren.

Dat geldt tenminste als NFT-eigenaren en handelsplatforms niet worden gehackt, waardoor criminelen eigendom over een NFT kunnen opeisen, zoals we eerder zagen bij gestolen cryptovaluta.

Daarom raden we je aan om voorzichtig te zijn met de handel in NFT’s zolang je je niet eerst grondig hebt ingelezen. Want de markten fluctueren enorm en de mogelijkheden zijn groot – ook voor cybercriminelen.