NASA

NASA vindt vliegen opnieuw uit

Dankzij elektrisch aangedreven propellers kan het vliegtuig van de toekomst met veel kleinere vleugels toe. Dat verbetert de lift en vermindert de turbulentie aan boord.

Propellers zorgen voor betere lift

Ingenieurs van NASA testen een nieuw concept dat het uiterlijk van vliegtuigen radicaal kan veranderen. Het idee is vliegtuigen te voorzien van een heleboel kleine, elektrisch aangedreven propellers, die extra lucht over de vleugels blazen en zo de lift verbeteren.

Het resultaat is een toestel dat kan opstijgen en landen met veel kleinere vleugels.

Het basisprincipe achter blown wing is dat de lucht die de kleine propellers over de vleugel blazen, zich sneller voortbeweegt dan de lucht die over de vleugel gaat als het vliegtuig accelereert om op te stijgen.

Daardoor lijkt het vliegtuig sneller te gaan dan het eigenlijk doet, en dat vergroot de lift.

Grotere vleugels hebben nadeel

Daarmee biedt het concept een nieuwe oplossing voor het eeuwige dilemma van vliegtuigbouwers: een vliegtuig met grotere vleugels heeft meer lift en heeft een kortere startbaan nodig. Tegelijk zijn grote vleugels een nadeel als het vliegtuig eenmaal in de lucht is en zijn kruissnelheid heeft bereikt.

In die situatie verhogen de grote vleugels de luchtweerstand, waardoor het vliegtuig gevoeliger is voor turbulentie.

Een vliegtuig met een heleboel kleine propellers kan toe met veel kleinere vleugels. Het concept is getest op een vleugel die op een vrachtauto werd gemonteerd.

© NASA

Eerste vliegtuig op elektriciteit wordt getest

Het blown wing-concept kan worden gebruikt in combinatie met motoren op kerosine, maar heeft nog meer relevantie voor de elektrisch aangedreven vliegtuigen van de toekomst.

Tot dusver heeft NASA tests gedaan met een vleugel die op een vrachtauto was gemonteerd, om de luchtstromen te onderzoeken.

Het eerste vliegtuig dat blown wing-vleugels krijgt, wordt de experimentele NASA X-57 Maxwell, die in de loop van 2019 wordt getest.