Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cell phone
Techniek - Mobiel

Waar blijft je sms’je als iemands mobiel uit staat?

Als je een sms stuurt naar een mobiel die uit staat, komt het pas binnen als de ontvanger zijn mobiel aanzet. Waar blijft het sms’je in de tussentijd?

Een sms wordt niet direct naar de ontvanger gestuurd. Vanaf je eigen mobiel wordt je bericht naar een computerserver bij je telemaatschappij gestuurd. Hier wordt je sms – meestal korte tijd – opgeslagen; in die tijd spoort de telecomprovider de mobiel van de ontvanger op.

Dan gaat de sms van de server naar de ontvanger. Meestal komt een sms er meteen door, maar als de ontvanger zijn telefoon niet aan heeft staan, volgt er na een paar minuten een nieuwe poging.

Eerste sms werd in 1992 verzonden

De procedures variëren per telemaatschappij, maar meestal volgen de verzendpogingen elkaar met een paar minuten tussentijd op. Lukt het nog niet om het bericht af te leveren, dan probeert de server het om de paar uur. Komt het bericht dan nog steeds niet door, dan gaat de frequentie omlaag, zodat er bijvoorbeeld één keer in de 11 uur een poging wordt gedaan.

Na een paar etmalen vergeefse pogingen wordt de sms gewist.

Sms staat voor short message service. Het systeem is circa 20 jaar geleden ontwikkeld door Noorse ingenieurs. De eerste sms werd in 1992 verstuurd, en niemand kon toen bevroeden hoe populair de tekstberichtjes nog eens zouden worden.

Sms’jes hebben de laagste prioriteit als het netwerk zwaar belast is. Soms ontvang je een sms pas na een paar minuten of uren, ook als je mobiel aan is.

Heb je hier een vraag over? Stuur een bericht naar Hoe zit dat?

Lees ook:

Mobiel

De smerigst ruikende vrucht kan je mobiel opladen

3 minuten
Mobiel

Smartphone verpest je relatie

2 minuten
Mobiel

Daarom raakt je telefoon snel leeg als het koud is

1 minuut

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg