Waar blijft je sms’je als iemands mobiel uit staat?
Als je een sms stuurt naar een mobiel die uit staat, komt het pas binnen als de ontvanger zijn mobiel aanzet. Waar blijft het sms’je in de tussentijd?

Een sms wordt niet direct naar de ontvanger gestuurd. Vanaf je eigen mobiel wordt je bericht naar een computerserver bij je telemaatschappij gestuurd. Hier wordt je sms – meestal korte tijd – opgeslagen; in die tijd spoort de telecomprovider de mobiel van de ontvanger op.
Dan gaat de sms van de server naar de ontvanger. Meestal komt een sms er meteen door, maar als de ontvanger zijn telefoon niet aan heeft staan, volgt er na een paar minuten een nieuwe poging.
Eerste sms werd in 1992 verzonden
De procedures variëren per telemaatschappij, maar meestal volgen de verzendpogingen elkaar met een paar minuten tussentijd op. Lukt het nog niet om het bericht af te leveren, dan probeert de server het om de paar uur. Komt het bericht dan nog steeds niet door, dan gaat de frequentie omlaag, zodat er bijvoorbeeld één keer in de 11 uur een poging wordt gedaan.
Na een paar etmalen vergeefse pogingen wordt de sms gewist.
Sms staat voor short message service. Het systeem is circa 20 jaar geleden ontwikkeld door Noorse ingenieurs. De eerste sms werd in 1992 verstuurd, en niemand kon toen bevroeden hoe populair de tekstberichtjes nog eens zouden worden.
Sms’jes hebben de laagste prioriteit als het netwerk zwaar belast is. Soms ontvang je een sms pas na een paar minuten of uren, ook als je mobiel aan is.
Heb je hier een vraag over? Stuur een bericht naar Hoe zit dat?