IBM / Samsung

Met deze superchip houdt je telefoon het een week vol

IBM en Samsung hebben een splinternieuwe chip gemaakt die het energieverbruik van computers en smartphones met 85 procent kan verlagen.

Je herkent ongetwijfeld de situatie dat het frequente gebruik van al die apps op je telefoon zo veel van je batterij vergt dat je snel weer op zoek moet naar een stopcontact, wil je het contact met de buitenwereld niet verliezen.

Die dagelijkse dosis stroom kan echter snel verleden tijd zijn, dankzij een nieuw type computerchip die fundamenteel anders is dan andere chips.

Het nieuwe chipontwerp is gemaakt door de techgiganten IBM en Samsung en kan waarschijnlijk twee keer zo snel werken als voorheen, of op een ongewoon zuinige stand kunnen functioneren.

In de praktijk zou dat betekenen dat smartphones met de nieuwe chip in energiebesparende stand het wel een week kunnen volhouden: op dit moment is dat met een beetje geluk nog maar een dag of twee.

De superchip zal door Samsung gemaakt worden en in eerste instantie op IBM-servers draaien.

IBM en Samsung presenteren een nieuwe VTFET-transistor: hij is compacter en er passen er daarom meer in een chip – op één vingernagel zouden er zelfs 50 miljard transistors passen.

Een compleet nieuw chipontwerp

Het kleine energiewonder werd mogelijk gemaakt in IBM-laboratoria door de stroomgestuurde transistors in de computerchip op elkaar te stapelen.

Het chipontwerp heeft de technische naam VTFET (vertical transport field effect transistors) en bevat loodrecht op elkaar gestapelde transistors, zodat ze nog dichter op elkaar geplakt kunnen worden dan voorheen, toen de transistors alleen naast elkaar geplaatst werden.

Op die manier is het IBM gelukt om 50 miljard transistors in de VTFET-chip te stoppen, die ongeveer zo groot is als een postzegel.

Naast de verhoogde processorsnelheid en stroombesparing van de apparaten bij ons thuis, zal het nieuwe chipontwerp volgens de ontwikkelaars ook revolutionair zijn voor servers in de grote, industriële clouddatacenters die onze sociale media en streamingdiensten faciliteren.

Ook de circa 30 miljard elektronische gadgets die met het internet verbonden zijn, zoals fitnesstrackers, slimme lampen en intelligente speakers, zullen op den duur het VTFET-design kunnen gebruiken omdat het vermoedelijk het stroomverbruik in computerchips met 85 procent verlaagt.

De wet van Moore beschrijft hoe het aantal transistors – en daarmee de rekenkracht – in chips elke twee jaar verdubbelt.

© Wikipedia / OurWorldInData.org

De wet van Moore leeft voort

Met het nieuwe chipontwerp kan de zogeheten wet van Moore weer langer voortleven.

De wet van Moore komt uit 1965, toen de Amerikaanse techingenieur Gordon Moore van de chipbedrijf Intel voorspelde dat het aantal transistors en de rekenkracht van chips jaarlijks zouden worden verdubbeld.

In 1975 herzag Moore die uitspraak en maakte de verdubbeling tweejaarlijks.

50 jaar na de opkomst van de IT-sector blijkt deze voorspelling verbazingwekkend goed te kloppen: grote aantallen zware apps draaien nu op pc’s en smartphones alsof het niets is.

Als auto’s dezelfde ontwikkelingen hadden meegemaakt als computerchips, zou een auto volgens Intel bijna niets meer kosten, een miljoen kilometer op één liter benzine rijden en een snelheid van 500.000 kilometer per uur halen.

De afgelopen tien jaar leek de wet van Moore door de verbluffende chipontwikkeling ten dode opgeschreven, want computerchips werden zelfs op nanometerniveau zo verfijnd dat meer transistors fysiek onmogelijk dreigde te worden.

Maar met het nieuwe VTFET-ontwerp lijkt het er toch weer op dat de wet van Moore nog wat jaren blijft gelden.