Een compleet nieuw chipontwerp
Het kleine energiewonder werd mogelijk gemaakt in IBM-laboratoria door de stroomgestuurde transistors in de computerchip op elkaar te stapelen.
Het chipontwerp heeft de technische naam VTFET (vertical transport field effect transistors) en bevat loodrecht op elkaar gestapelde transistors, zodat ze nog dichter op elkaar geplakt kunnen worden dan voorheen, toen de transistors alleen naast elkaar geplaatst werden.
Op die manier is het IBM gelukt om 50 miljard transistors in de VTFET-chip te stoppen, die ongeveer zo groot is als een postzegel.
Naast de verhoogde processorsnelheid en stroombesparing van de apparaten bij ons thuis, zal het nieuwe chipontwerp volgens de ontwikkelaars ook revolutionair zijn voor servers in de grote, industriële clouddatacenters die onze sociale media en streamingdiensten faciliteren.
Ook de circa 30 miljard elektronische gadgets die met het internet verbonden zijn, zoals fitnesstrackers, slimme lampen en intelligente speakers, zullen op den duur het VTFET-design kunnen gebruiken omdat het vermoedelijk het stroomverbruik in computerchips met 85 procent verlaagt.
De wet van Moore leeft voort
Met het nieuwe chipontwerp kan de zogeheten wet van Moore weer langer voortleven.
De wet van Moore komt uit 1965, toen de Amerikaanse techingenieur Gordon Moore van de chipbedrijf Intel voorspelde dat het aantal transistors en de rekenkracht van chips jaarlijks zouden worden verdubbeld.
In 1975 herzag Moore die uitspraak en maakte de verdubbeling tweejaarlijks.
50 jaar na de opkomst van de IT-sector blijkt deze voorspelling verbazingwekkend goed te kloppen: grote aantallen zware apps draaien nu op pc’s en smartphones alsof het niets is.
Als auto’s dezelfde ontwikkelingen hadden meegemaakt als computerchips, zou een auto volgens Intel bijna niets meer kosten, een miljoen kilometer op één liter benzine rijden en een snelheid van 500.000 kilometer per uur halen.
De afgelopen tien jaar leek de wet van Moore door de verbluffende chipontwikkeling ten dode opgeschreven, want computerchips werden zelfs op nanometerniveau zo verfijnd dat meer transistors fysiek onmogelijk dreigde te worden.
Maar met het nieuwe VTFET-ontwerp lijkt het er toch weer op dat de wet van Moore nog wat jaren blijft gelden.