Photo by ROBIN WORRALL on Unsplash
dit doet je telefoon

Dit doet je telefoon met je

Je hebt hem waarschijnlijk altijd bij je en kijkt er in de loop van de dag talloze keren op. Maar dat heeft consequenties. Je smartphone heeft invloed op je lichaam.

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven – en dat heeft voor- en nadelen. Dit doet je telefoon met jou en je lichaam.

1. Je wordt een junkie

© Shutterstock

Veel mensen kunnen niet zonder hun telefoon, doordat de hersenen kleine doses dopamine afgeven als je bijvoorbeeld een spelletje doet of een melding krijgt van een app. Dat is vergelijkbaar met wat er in je hersenen gebeurt als je nicotine of cocaïne inneemt.

Dopamine is betrokken bij cocaïne- en gokverslaving – en telefoonverslaving.

2. Je krijgt slechte ogen

© Shutterstock

Volgens onderzoekers is er een rechtstreeks verband tussen de groeiende bijziendheid wereldwijd en het gebruik van smartphones.

In de jaren 1970 was een kwart van de Amerikanen bijziend, nu is dat circa 50 procent. En in sommige gebieden in Azië is wel 90 procent van de bevolking bijziend.

Bijziendheid verhoogt het risico op andere oogaandoeningen, zoals glaucoom en netvliesloslating.

3. Je wordt er ontspannen van

© Shutterstock

De hersenen zenden verschillende hersengolven uit met verschillende frequenties. Alfagolven (8-12 Hz) in de hersenen worden vaak geassocieerd met een ontspannen toestand. Je hebt dan het gevoel dat je nergens aan denkt, zoals bij meditatie. Gammagolven (36-42 Hz) worden juist in verband gebracht met een sterke mentale activiteit, bijvoorbeeld als je iets moet uitrekenen.

Uit onderzoeken blijkt dat tijdens het bellen de alfagolven worden versterkt. Je telefoon laat je hersenen dus ontspannen.

4. Blauw licht heeft een donkere kant

© Shutterstock

Smartphones kunnen funest zijn voor je nachtrust.

Dat komt door het blauwe licht van het scherm. Dit kan ervoor zorgen dat je minder lang in diepe slaap bent en heeft daarmee direct invloed op ziekten als diabetes, kanker en obesitas. Daarom heeft Apple een nachtmodus gelanceerd voor zijn telefoons, waarbij het licht een stuk minder blauw is.

Als je kort voor het slapengaan naar het blauwe licht kijkt, produceert je lichaam namelijk minder van het hormoon melatonine, dat het dag-en-nachtritme reguleert. Er wordt meer melatonine aangemaakt in het donker, en van een hoge melatonineproductie word je slaperig.

Onderzoekers van Harvard raden daarom aan je telefoon twee à drie uur voordat je gaat slapen, weg te leggen.