De hele wereld draadloos met 5G

Het is de bedoeling dat onderzoekers in 2020 de volgende generatie mobiel netwerk klaar hebben: 5G. Dit wordt veel sneller en er is ineens van alles mogelijk: van hologrammen tot aanraking op afstand.

Het samensmelten van internet en werkelijkheid wordt pas echt mogelijk als het mobiele netwerk 5G de lucht in gaat. Met behulp van een speciale bril kun je dan bijvoorbeeld grafische elementen in je gezichtsveld laten projecteren.

© Tim Robberts / Getty images

Op dit moment surfen onze mobiele telefoons op de vierde generatie mobiel netwerk, maar als alles goed gaat, gaat in 2020 het nieuwe 5G-netwerk live. En dit kun je verwachten:

5G neemt de werkelijkheid over

De persoon aan de linkerkant is een hologram en met behulp van 5G wordt ‘holoportatie’ mogelijk.

© Microsoft

De grootste doorbraak van 5G zal het gebruik van augmented reality zijn, waarbij grafische elementen met behulp van een speciale bril in het gezichtsveld van de gebruiker worden geprojecteerd. Hierdoor lijkt het alsof deze elementen zich in je omgeving bevinden.

5G wordt meer dan 30 keer zo snel als 4G en de gemiddelde snelheid komt op tien gigabyte per seconde te liggen.

Daardoor kunnen omvangrijke grafische elementen zoals een hologram probleemloos naar de bril gestreamd worden, terwijl de gebruiker onderweg is.

5G maakt de kabel van je tv overbodig

© All Over

Met de hoge snelheid van 5G kan alles wat op je tv te zien is draadloos via internet geleverd worden. Zonder dat daarbij fouten of storingen optreden, zoals je op dit moment gewend bent.

Daardoor zullen bijvoorbeeld mensen die thuis in de huiskamer naar een voetbalwedstrijd zitten te kijken, zelf in realtime de camerahoek in kunnen stellen. Of terwijl ze in het stadion zitten op hun mobiele telefoon langzaam de herhaling bekijken.

Internet wordt vingervlugger

Met het tactiele internet kan een robotarm meteen alles wat je tekent volgen.

© Huawei

De vertraging in het 5G-netwerk wordt letterlijk onmerkbaar. De reactietijd zal hoogstens een duizendste van een seconde zijn.

Dat is ongeveer dezelfde tijd die zenuwsignalen erover doen om van je vinger naar je hersenen te gaan. En daardoor ontstaat de indruk dat je op internet dingen aan kunt raken.

Dat biedt veel nieuwe mogelijkheden, zoals operaties op afstand, waarbij de chirurg precieze bewegingen op een patiënt uit kan voeren die kilometers verderop op de operatietafel ligt.

Deze technologie heet ‘haptische feedback’ en zorgt ervoor dat je zintuiglijke indrukken terugkrijgt die door het supersnelle netwerk veel bruikbaarder zijn.