Shutterstock

Daarom raakt je telefoon snel leeg als het koud is

Door kou kunnen de chemische reacties in de batterij van je smartphone zo langzaam gaan dat de telefoon denkt dat de batterij leeg is.

Een batterij werkt met behulp van chemische reacties. Hoe beweeglijker de moleculen zijn, hoe sneller die reacties plaatsvinden.

De kans dat ze op elkaar botsen en een reactie aangaan, is groter bij hogere temperaturen, omdat moleculen dan sneller bewegen. Bij koud weer wordt de snelheid van de chemische reacties in een batterij verlaagd, waardoor deze slechter werkt.

Kou dempt reacties in batterij

Een batterij werkt via chemische processen, waarbij ionen en elektronen door de batterij bewegen en stroom opwekken. Bij koud weer verlopen die processen langzamer.

Rondzwervende elektronen wekken stroom op

Als je je telefoon aan zet, ontstaat er een spanningsverschil in de batterij. Bij het zogeheten redoxproces gaan lithiumionen (grijze bolletjes) van de minpool, de anode, van de batterij naar de pluspool, de kathode. De elektronen (blauwe bolletjes) willen graag mee, maar worden tegengehouden door de vloeistof –ofwel elektrolyt – midden in de batterij. De enige route naar de kathode is via het circuit waaraan de batterij is gekoppeld, zoals een telefoon, die daardoor stroom krijgt.

1

Kou vertraagt de processen

Als het vriest, worden de redoxprocessen door de kou vertraagd, waardoor de telefoon minder stroom krijgt. Soms kan de stroomtoevoer zo laag worden, dat de telefoon denkt dat de batterij leeg is. Ook bij het opladen bij lage temperaturen verlopen de reacties langzamer.

2
© Henrik Dalhoff

Als de batterij bijvoorbeeld een smartphone aan de gang moet houden, kan de frequentie van de chemische reacties zozeer afnemen dat de smartphone denkt dat de batterij leeg is.

De stroom gaat nog wel door het circuit, maar de moleculen bewegen zo langzaam en gaan zo weinig reacties aan, dat het lijkt of de stroom bij koud weer gewoon weglekt.

Gebruik de telefoon in de warmte, bewaar hem in de kou

Dat betekent echter niet dat je je telefoon het beste op de verwarming kunt leggen.

Sterker nog: om de batterij zo lang mogelijk te laten meegaan, kun je je telefoon beter op een koude plek bewaren. Er treden voortdurend spontane reacties op in een batterij, waardoor hij in de loop der tijd vanzelf leegraakt. Maar als je de telefoon bijvoorbeeld ’s nachts op een koele plek legt, verbruikt de batterij minder stroom.