Daarom raakt je telefoon snel leeg als het koud is

Door kou kunnen de chemische reacties in de batterij van je smartphone zo langzaam gaan dat de telefoon denkt dat de batterij leeg is.

Shutterstock

Een batterij werkt met behulp van chemische reacties. Hoe beweeglijker de moleculen zijn, hoe sneller die reacties plaatsvinden.

De kans dat ze op elkaar botsen en een reactie aangaan, is groter bij hogere temperaturen, omdat moleculen dan sneller bewegen. Bij koud weer wordt de snelheid van de chemische reacties in een batterij verlaagd, waardoor deze slechter werkt.

Kou dempt reacties in batterij

1 / 2

undefined

12

Een batterij werkt via chemische processen, waarbij ionen en elektronen door de batterij bewegen en stroom opwekken. Bij koud weer verlopen die processen langzamer.

© Henrik Dalhoff

Als de batterij bijvoorbeeld een smartphone aan de gang moet houden, kan de frequentie van de chemische reacties zozeer afnemen dat de smartphone denkt dat de batterij leeg is.

De stroom gaat nog wel door het circuit, maar de moleculen bewegen zo langzaam en gaan zo weinig reacties aan, dat het lijkt of de stroom bij koud weer gewoon weglekt.

Gebruik de telefoon in de warmte, bewaar hem in de kou

Dat betekent echter niet dat je je telefoon het beste op de verwarming kunt leggen.

Sterker nog: om de batterij zo lang mogelijk te laten meegaan, kun je je telefoon beter op een koude plek bewaren. Er treden voortdurend spontane reacties op in een batterij, waardoor hij in de loop der tijd vanzelf leegraakt. Maar als je de telefoon bijvoorbeeld ’s nachts op een koele plek legt, verbruikt de batterij minder stroom.

Lees ook:

dit doet je telefoon
Mobiel

Dit doet je telefoon met je lichaam

2 minuten
Cell phone
Mobiel

Waar blijft je sms’je als iemands mobiel uit staat?

0 minuten
Mobiel

Smartphone verpest je relatie

2 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!