Als archeologen in een prehistorisch bouwwerk een verborgen kamer vinden, staan ze voor de vraag: kunnen we de muur doorbreken of vernietigen we dan iets cruciaals?
Zo was het ook toen met een muonendetector een geheime kamer werd ontdekt in de Piramide van Cheops in Egypte.
Muonen zijn deeltjes die ontstaan als de atmosfeer wordt getroffen door kosmische straling. Gesteente houdt meer muonen tegen dan lucht, en daarvan maakten de archeologen gebruik bij het scannen van de piramide. Uit de scans bleek dat in het oude bouwwerk een of meer nog onontdekte ruimten schuilgingen.
Niet meer dan 50 gram
Franse robotingenieurs van de instituten Inria en CNRS willen het onderzoek gemakkelijker maken. De op afstand bestuurbare robot die zij ontwikkelen verkent de ruimte, terwijl de schade beperkt blijft tot een gat met een diameter van 3,8 cm.
De robot gaat door het gat en blaast een miniluchtschip boven zich op. Op helium zweeft de robot vervolgens door de ruimte om die te onderzoeken met zijn instrumenten: sensoren, lampen en camera’s. De robot mag inclusief uitrusting niet meer dan 50 gram wegen, hebben de onderzoekers berekend.
De zwevende robot heeft geen last van hindernissen als trappen, hellingen en losse stenen. Hij kan uit allerlei hoeken filmen, en als hij ergens tegenaan botst, werkt de heliumballon als een zacht stootkussen, dat het robotje zelf en zijn omgeving beschermt.