SHUTTERSTOCK & INRIA/CNRS

Miniluchtschip zoekt verborgen schatten in piramiden

Een intelligent ballonnetje moet archeologische schatten onderzoeken zonder ze te beschadigen

Als archeologen in een prehistorisch bouwwerk een verborgen kamer vinden, staan ze voor de vraag: kunnen we de muur doorbreken of vernietigen we dan iets cruciaals?

Zo was het ook toen met een muonendetector een geheime kamer werd ontdekt in de Piramide van Cheops in Egypte.

Muonen zijn deeltjes die ontstaan als de atmosfeer wordt getroffen door kosmische straling. Gesteente houdt meer muonen tegen dan lucht, en daarvan maakten de archeologen gebruik bij het scannen van de piramide. Uit de scans bleek dat in het oude bouwwerk een of meer nog onontdekte ruimten schuilgingen.

Niet meer dan 50 gram

Franse robotingenieurs van de instituten Inria en CNRS willen het onderzoek gemakkelijker maken. De op afstand bestuurbare robot die zij ontwikkelen verkent de ruimte, terwijl de schade beperkt blijft tot een gat met een diameter van 3,8 cm.

De robot gaat door het gat en blaast een miniluchtschip boven zich op. Op helium zweeft de robot vervolgens door de ruimte om die te onderzoeken met zijn instrumenten: sensoren, lampen en camera’s. De robot mag inclusief uitrusting niet meer dan 50 gram wegen, hebben de onderzoekers berekend.

De zwevende robot heeft geen last van hindernissen als trappen, hellingen en losse stenen. Hij kan uit allerlei hoeken filmen, en als hij ergens tegenaan botst, werkt de heliumballon als een zacht stootkussen, dat het robotje zelf en zijn omgeving beschermt.

Heliumballon laat robot zweven

Met detectieapparatuur, camera’s en een heliumballon wordt de piramide vanbinnen verkend.

1. Robot gaat naar binnen

In de toekomst hoeven archeologen slechts een gat met een diameter van 3,8 cm in de wand van een piramide te boren. Daar gaat een buis in met een opgevouwen robot, die camera’s, licht en een opblaasbare ballon bij zich heeft.

2. Ballon blaast zich op

In de piramide opent de buis zich. De robot wordt zichtbaar en blaast zijn heliumballon met een diameter van 80 cm op. De ballon kan worden gevuld via een slangetje of uit een tankje dat de robot zelf bij zich heeft.

3. Kamer wordt verkend

De robot verlicht de kamer en filmt die van alle kanten. Hij moet zelfstandig botsingen vermijden, maar gps werkt niet in een afgesloten ruimte. Daarom wordt er gewerkt aan optische sensoren die maar weinig licht nodig hebben.

4. Robot landt en vouwt zich op

De robot laat het gas uit de ballon en vouwt zich op, zodat hij weer in de buis past. Hij wordt gestuurd door radiosignalen van buiten, maar moet ook zelf de weg kunnen vinden via optische sensoren en detectieapparatuur.