Meerdere wrakken liggen veel dieper dan de Titanic: Dit zijn de diepst gelegen wrakken ter wereld

Het diepterecord staat op naam van een wrak dat bijna twee keer zo diep ligt als de Titanic.

Het oorlogsschip USS Samuel B. Roberts is het diepst gelegen scheepswrak dat tot nu toe is gelokaliseerd op de bodem van de oceaan. Het schip behoorde tot een relatief kleine Amerikaanse oorlogsvloot die in 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog, vocht tegen de Japanse vloot bij het Filipijnse eiland Leyte.

© Wikimedia Commons / U. S. Navy

Een zenuwslopende zoektocht in de Atlantische Oceaan kwam tot een grimmig einde toen brokstukken van de onderzeeër Titan werden gevonden door een internationaal reddingsteam.

Vier dagen eerder was de minionderzeeër begonnen aan een riskante afdaling naar het historische scheepswrak van de Titanic, zo’n 3800 meter onder de zeespiegel.

Maar een technische storing zou een fatale implosie hebben veroorzaakt – een instorting door de enorme druk van de watermassa in de oceaan.

De druk ter plaatse van de Titanic is enorm – gelijk aan twee volwassen olifanten die op je duimnagel gaan staan.

Maar er zijn meerdere andere scheepswrakken die nog dieper liggen.

Het diepterecord werd in 1944 gevestigd door het Amerikaanse oorlogsschip USS Samuel B. Roberts, dat bij de Filipijnen 6985 meter onder de zeespiegel ligt.

Het schip, dat in 2022 werd ontdekt door de vermogende Amerikaanse ontdekkingsreiziger Victor Vescovo, speelde een centrale rol in de grootste zeeslag van de Tweede Wereldoorlog, de Slag in de Golf van Leyte.

© OceanGate

Wat is een implosie?

  • De minionderzeeër Titan zonk door een implosie, die volgens de Amerikaanse kustwacht werd veroorzaakt door een ‘catastrofaal’ technisch defect.
  • Een implosie is het tegenovergestelde van een explosie, dus een plotselinge instorting, bijvoorbeeld als de druk in een schip te laag is ten opzichte van de omgeving.

Na een dappere strijd ging het schip echter ten onder toen een Japans oorlogsschip het in oktober 1944 raakte.

Nu ligt de romp op een diepte van vier keer de Grand Canyon – een van de diepste ravijnen ter wereld, dat zich in het wereldberoemde gelijknamige Amerikaanse nationale park bevindt.

Na de USS Samuel B. Roberts is de USS Johnston het diepst gelegen scheepswrak. Dat schip ging tijdens dezelfde slag in de Tweede Wereldoorlog ten onder.

Het schip zonk 6468 meter en werd in 2021 gelokaliseerd – ook tijdens een missie van Vescovo.

Voorwerpen uit het wrak spoelen nog steeds aan

Tot de ontdekking van de USS Johnston, en daarna de USS Samuel B. Roberts, had een ander scheepswrak bijna 30 jaar lang de twijfelachtige eer van het voor zover bekend diepst gelegen wrak.

Dat is de SS Rio Grande, die in 1996 op bijna 1000 kilometer van de kust van Brazilië werd ontdekt.

De Duitse schip Rio Grande was tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst totdat het in 1944 werd aangevallen door Amerikaanse straaljagers en tot een diepte van ongeveer 5762 meter zonk.

Volgens New Scientist, spoelen er nog steeds voorwerpen uit het oorlogswrak aan in Brazilië.

Bekijk het overzicht van de diepst gelegen wrakken hier:

USS Samuel B. Roberts

  • Ligt 6985 meter onder de zeespiegel.
  • Gezonken in 1944. Ontdekt in 2022.
1

USS Johnston

  • Ligt 6468 meter onder de zeespiegel.
  • Gezonken in 1944. Ontdekt in 2019, en de identiteit van het schip werd vastgesteld in 2021.
2

SS Rio Grande

  • Ligt 5762 onder de zeespiegel.
  • Gezonken in 1944. Ontdekt in 1996.
3

SS City of Cairo

  • Ligt 5150 meter onder de zeespiegel.
  • Gezonken in 1942. Ontdekt in 2011.
4

Titanic

Ligt ongeveer 3800 meter onder de zeespiegel.
Gezonken in 1912. Ontdekt in 1985.

5
© Claus Lunau

Een ander schip dat hoog op de lijst van diepst gelegen scheepswrakken staat, is het Britse passagiersstoomschip SS City of Cairo.

In november 1942 zonk het schip door toedoen van torpedo’s van een Duitse onderzeeër op 480 zeemijl ten zuiden van Sint-Helena in de Atlantische Oceaan.

Het werd in 2011 op zo’n 5150 meter diepte gevonden.

In de jaren daarop werd 100 ton zilveren munten geborgen in een historische bergingsoperatie die nog steeds te boek staat als de operatie die op de grootste diepte ooit is uitgevoerd.