Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rubber ball
Techniek - Materialen

Wie maakte het eerste rubber?

De indianen in Midden-Amerika wonnen zo’n 3000 jaar geleden al rubber voor zolen en ballen.

De indianen in Midden-Amerika wonnen zo’n 3000 jaar geleden al het sap van de rubberboom, de zogeheten latex, en ze kenden verschillende methoden om dat sap chemisch te bewerken. Het rubber konden ze daardoor voor meerdere doeleinden gebruiken. Zolen van sandalen maakten ze bijvoorbeeld van een slijtvaste, waterafstotende soort, terwijl ze rubber met maximale veerkracht gebruikten voor ballen.

Tijdens opgravingen vonden archeologen tal van kleine en grote ballen; de oudste was ruim 3600 jaar oud. Sandalen zijn niet bewaard gebleven, maar staan wel uitvoerig beschreven in de Spaanse kronieken. Aan de hand van archeologische vondsten, oude geschriften en proeven in het lab hebben onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology recepten voor diverse soorten rubber gereconstrueerd. De ingrediënten waren latex van de rubberboom en het sap van planten van de windefamilie.

De sappen werden vermengd en gekookt. Voor de elastische ballen gold een verhouding van één op één, voor zolen werden drie delen latex en één deel windesap gebruikt. De indianen gebruikten bovendien pure latex om materialen zoals aardewerk, leer en dergelijke aan elkaar vast te plakken.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg