Wat is beter als het koud is: een joggingbroek of een spijkerbroek?

Het is ijskoud als ik de hond moet uitlaten, maar wat kan ik beter aantrekken: een joggingbroek of een spijkerbroek?

© Shutterstock

Een broek werkt warmte-isolerend en vermindert het verlies van lichaamswarmte aan de omgeving, omdat de warmte wordt gevangen in kleine luchtzakjes in de textielvezels. Bovendien beschermt de broek de benen tegen de wind, wat de gevoelstemperatuur ten goede komt en ook helpt om warmte vast te houden.

Joggingbroeken zijn in dit opzicht beter dan spijkerbroeken. Dat komt doordat ze meestal dikker zijn en zijn gemaakt van warmere stoffen, zoals fleece of katoen.

Fleece is gebreid van extreem dunne draden, die aan elkaar worden gelust om kleine luchtzakjes te creëren die de lichaamswarmte vasthouden. Hetzelfde geldt voor katoen, dat vaak losjes aaneen geweven is, waardoor er meer ruimte is voor de luchtzakjes.

Denim is sterk, maar koud

Jeans zijn gemaakt van denim, dat minder goed isoleert. Bij denim zijn de katoenvezels strakker geweven, waardoor de broek zwaarder, steviger en duurzamer is. De strakgespannen vezels leveren echter minder en kleinere luchtzakjes op, waardoor het vermogen om warmte vast te houden afneemt.

Maar soms verdient een spijkerbroek toch de voorkeur. Als het bijvoorbeeld gaat tussen een dikke, nauwsluitende spijkerbroek en een dunne, ruime joggingbroek, is een spijkerbroek waarschijnlijk de beste beenbekleding in de kou.