Shutterstock
glitter, cambridge, veganistisch

Het is er eindelijk: De eerste duurzame glitter

De onderzoekers beloven dat de nieuwe glitter net zo feestelijk én irritant is als de oude vertrouwde. Hij vervuilt de zeeën alleen niet met microplastic.

Je kent glitterpoeder wel van feestjes, spetterende creaties of kleurrijke cosmetica – en je weet dat het dagenlang aan je huid kan blijven plakken als je in de buurt ervan bent geweest.

Maar wist je dat de pigmenten die glitter zo feestelijk maken, bestaan uit microplastics, waarvan de meeste uiteindelijk in zee belanden?

Duurzaam en zelfs veganistisch

Wetenschappers van de universiteit van Cambridge wilden daar iets aan doen. Als eersten ontwikkelden ze een nieuw soort glitter, die in massaproductie kan worden genomen en tegelijkertijd duurzaam, biologisch afbreekbaar en zelfs veganistisch is.

De glitter is veganistisch te noemen omdat het kernbestanddeel ervan bestaat uit nanokristallen van cellulose die uit de celwanden van planten, fruit en groenten worden gewonnen.

glitterpoeder, cambridge, duurzaam

Drie ampullen met duurzame glitter in verschillende kleuren.

© Benjamin Droguet

De nanokristallen buigen het licht zodanig af dat onder verschillende gezichtshoeken verschillende kleuren verschijnen. Dit effect wordt structurele kleur genoemd en maakt het materiaal net zo sprankelend als gewone glitter.

Structurele kleur komt ook voor in de natuur en levert soms fraaie kleurschakeringen op, zoals op de vleugels van vlinders en op de veren van pauwen.

Commerciële productie is mogelijk

Het nieuwe type glitter kan in grote hoeveelheden worden gemaakt met bestaande industriële apparatuur en op basis van in de handel verkrijgbare cellulose, aldus de onderzoekers. En er kan zelfs op de energie bespaard worden.

De onderzoekers hopen dat bedrijven overschakelen op duurzame glitter, zodat er minder microplastic in zee terechtkomt. Alleen al de cosmetica-industrie in Europa gebruikt tot 5500 ton microplastics per jaar.