Smerig afval is geld waard

Als afval op de juiste, hoogtechnologische manier wordt verwerkt, kan het geld opleveren. Dit zijn vijf mooie vormen van hergebruik.

Rådden nektarin til genbrug
 1. Rot fruit wordt bioplastic

  Bij dit proces worden speciale enzymen ingezet, die de plantenvezels in het afval opknippen. Zo zetten ze de vezels om in eenvoudige suikermoleculen. Vervolgens breken bacteriën de suikers af tot melkzuur, waarvan waardevol bioplastic wordt gemaakt.

 2. Plastic afval wordt kleding

  Plastic kan vernuftig worden omgevormd tot de kunststof polyester. Hiervoor wordt het plastic verhit en verwerkt tot het zacht genoeg is om er kleding van te maken. Bekijk in deze video hoe van plastic flessen kleren worden gemaakt.

 3. Urine wordt elektriciteit

  Wetenschappers hebben een speciale brandstofcel ontdekt met microben die plas opeten en daarbij stroom genereren waarmee je bijvoorbeeld je telefoon kunt opladen. Bekijk in deze video hoe urine stroom wordt.

 4. Oude autoband wordt dakpan

  Een bedrijf heeft zich erin gespecialiseerd oude autobanden om te vormen tot rubberen dakpannen. De dakpannen kunnen veel geld opleveren en een gewild product worden in de bouwsector, omdat ze slijtvast zijn en dankzij hun elasticiteit niet snel breken.

 5. Oude telefoon bevat goud

  Goud wordt gebruikt in elektronica als computers, mobiele telefoons en gps-apparaten, omdat dit metaal goed elektriciteit geleidt. Uit 200 oude mobiele telefoons kun je 5 gram zuiver goud halen. Maar pas op – voor de goudwinning zijn gevaarlijke chemicaliën nodig. Helemaal veilig is het hergebruik van goud dus niet.