Lens met laser is je nieuwe paspoort

Een ultradun membraan zendt een lasersignaal met een uniek profiel uit om mensen of bijvoorbeeld papiergeld te identificeren.

© Shutterstock

Je hebt geen sleutels of pincodes meer nodig. In de toekomst gebruik je een laser die uit je contactlenzen komt.

Wetenschappers van de University of St Andrews in Schotland hebben een prototype van de lens ontwikkeld en de tests waren positief.

Het grootste probleem was om een ultradun membraan met lasereigenschappen te maken dat tegelijkertijd zo buigbaar en flexibel is dat je het als contactlens kunt gebruiken.

Laserlicht heeft uniek profiel

Het nieuwe membraan wordt met een bijzondere techniek gemaakt: eerst wordt hij in een mal van glas gegoten en daarna los geweekt in een vloeistof. Uiteindelijk is het membraan 200 nanometer dik, en kan hij gebogen en uitgerekt worden.

Hij is gemaakt van halfgeleidende organische polymeren die de energie van fotonen kunnen absorberen en weer uitstralen als laserlicht.

Hierdoor krijg je een laserlicht met een uniek profiel dat bepaald wordt door het medium, en dus gebruikt kan worden om voorwerpen te identificeren.

Getest op koeien en geld

Inmiddels hebben wetenschappers de contactlens getest met de ogen van een koe. Ze stelden de lens bloot aan een onschadelijke hoeveelheid licht en de lens gaf een heel specifieke laserstraal terug.

Daarnaast hebben ze het membraan ook getest met papiergeld, dat een uniek laserprofiel uitzond als het belicht werd. Zo kan deze techniek dus helpen om vals geld op te sporen.

Laser gemaakt van gewoon licht

Het speciaal geconstrueerde membraan absorbeert licht en zet dit om in laserlicht met een uniek en gemakkelijk herkenbaar profiel.