NASA Glenn Research Center/The SMART Tire Company
rover-dæk

Lekke band is binnenkort wellicht verleden tijd

Een bedrijf ontwikkelde luchtloze banden die nooit lek gaan. Ze zijn bekroond, gebaseerd op ruimtetechnologie van NASA – en binnenkort te koop.

Stoppen om een lekke band te verwisselen is binnenkort wellicht verleden tijd. Een Amerikaans bedrijf ontwikkelde een luchtloze band die nooit lek gaat.

Met behulp van moderne ruimtetechnologie bouwde The SMART Tire Company een type band dat niet alleen lekvrij is, maar ook goed voor het klimaat.

De revolutionaire technologie viel onlangs dubbel in de prijzen bij de CES 2023 Innovation Awards, in de categorieën Eco-Design & Smart Energy en Vehicle Tech & Advanced Mobility and Sustainability.

METL-fietsband

Deze luchtvrije fietsband won onlangs twee prijzen voor zijn unieke ontwerp. De band heet METL en zal in het voorjaar van 2023 in de winkels liggen. De foto toont echter alleen het prototype, met een rubberen capsule rond de metalen binnenrand. Bij de METL-banden die in het voorjaar van 2023 op de markt komen, zal de volledige band gemaakt zijn van NiTinol+, dat ook klimaatvriendelijker te produceren is dan klassieke rubberbanden.

© The SMART Tire Company

Banden getest op Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een programma in het leven geroepen, NASA Startup Studio, om op aarde bruikbare producten te maken met behulp van haar geavanceerde technologieën.

De SMART Tire Company ontwikkelde de Shape Memory Radial Technology (SMART) op basis van innovatieve NASA-banden. Het bedrijf zelf zegt dat de vinding een revolutie zal ontketenen in de bandenindustrie.

De technologie is afgeleid van de Marsrovers van NASA: het ruige terrein van de rode planeet, met zijn rotsen, sterkere zwaartekracht en temperaturen tot -100 °C, vereist bijzonder veerkrachtige banden.

mars-rover

Illustratie van de Perseverance-rover van NASA. De SMART-bandentechnologie is hierop gebaseerd.

© NASA/JPL-Caltech

De banden zijn daarom gemaakt van NiTinol (nikkel-titanium), dat uniek is omdat het zo taai is als titanium en zo elastisch als rubber. En het belangrijkste: het heeft geen lucht nodig.

Bovendien is het nieuwe SMART-ontwerp gemaakt van vormgeheugenlegeringen.

Dit zijn metalen die door veranderingen in hun moleculaire toestand snel kunnen uitzetten, samentrekken en buigen, en dan weer terugkeren naar hun oorspronkelijke vorm.

SMART-bildæk

Een prototype van een superelastische en robuuste autoband met SMART-technologie, geïnspireerd op NASA-technieken.

© The SMART Tire Company

Klimaatvriendelijke en veilige banden

Deze nieuwe superelastische metalen banden voorkomen niet alleen dat je lek rijdt.

Volgens The SMART Tire Company komt 75 procent van de inkomsten van de bandenindustrie uit reservebanden. Het terugbrengen van dit cijfer is gunstig voor het klimaat.

Bovendien zijn de nieuwe SMART-banden veiliger dan conventionele banden, want meer dan 20 procent van de noodsituaties op de weg wordt veroorzaakt door problemen met de banden, waaronder spanningsverlies.

We hoeven ons voortaan niet meer te concentreren op het verkeer. In plaats daarvan is de ruime cabine uitgerust met touchscreens die te gebruiken zijn voor werk, ontspanning of gezinsactiviteiten.

© Volvo CAR CORP.

Lees ook:

Het eerste product van The SMART Tire Company is al in het voorjaar van 2023 klaar: een type luchtloze fietsband met de naam METL. Op termijn komt het bedrijf ook met banden voor auto’s en vrachtwagens.

Vormgeheugenlegeringen zullen ook toegepast worden in banden voor toekomstige ruimtemissies op planeten met nog ruigere omstandigheden dan Mars.