Voor veel mensen is kunstmatige intelligentie (AI) het ultieme kwaad, verpakt in killerrobots en anonieme computersystemen die in films en series de mens kwaad willen doen.
Maar echte AI is puur gemaakt om jou te helpen, als je zoekt op internet, op je telefoon kijkt of je geld veilig op een bankrekening bewaart. En het gebruik ervan is nog maar net begonnen.
Je hebt al dagelijks contact met kunstmatige intelligentie
Op je telefoon:
AI bestuurt je digitale assistent, de opname- en filterinstellingen van je camera en suggesties bij het typen.
Bij zoeken op internet:
AI bepaalt welke zoekresultaten je ziet, interpreteert typfouten en toont foto’s op basis van woorden.
Bij internetbankieren:
Je spaargeld wordt o.a. door AI beschermd tegen hackers, identiteitsdiefstal en andere criminele activiteiten.
In de winkel:
Met een klantenkaart krijg je aanbiedingen op basis van jouw koopgedrag en dat van anderen.
Snelheid, precisie en op een natuurlijke manier met een machine kunnen praten zijn drie van de vele goede redenen waarom we AI gebruiken.
AI denkt sneller dan wij
In wezen is AI een containerbegrip voor IT-systemen zoals neurale netwerken, die losjes gemodelleerd zijn naar het menselijk brein.
Meer bepaald gaat het om machines die gegevens ontvangen en verwerken met behulp van zelflerende algoritmen, geavanceerde kansrekening en vernuftige beloningssystemen, onder andere om van alles te kunnen optimaliseren en te voorspellen – van het weerbericht tot de volgende woorden die jij op je telefoon gaat intypen.
Dankzij snellere processors en een beter inzicht in AI bij wetenschappers en fabrikanten worden de ‘kunstmatige neuronen’ steeds efficiënter in het verwerken van gegevens, om zo patronen te doorzien en oplossingen voor problemen te vinden – heel nauwkeurig en in een tempo dat wij niet kunnen evenaren.
Zo helpt AI jou binnenkort

Een betere gezondheid
Volgens de VN stellen menselijke artsen in 3,5 procent van de gevallen een foute diagnose. Met AI kan dat worden teruggebracht tot 0,5 procent.
Omgezet in mensenlevens betekent dit dat er miljoenen mensenlevens gered kunnen worden, doordat AI ziekten en de verspreiding van infecties kan voorspellen – zoals bijvoorbeeld van het coronavirus.
En met de gezondheidsgegevens van jou en mensen van jouw leeftijd kan AI continu je gezondheid in de gaten houden en waarschuwen bij afwijkingen van het patroon.
Praten met de hele wereld
Stel je voor dat je vloeiend Japans kunt spreken met een app die in realtime van het Engels naar het Japans vertaalt.
Op het gebied van gesproken taal zijn regelgebaseerde, getrainde machines bij uitstek geschikt om je te helpen, zodat je als een echte local vis kunt kopen op de Toyosu-markt in Tokio.
Onlangs kondigde Meta (voorheen Facebook) een groot project aan om tekst en spraak universeel te vertalen voor honderden talen. Daar kunnen jij en miljarden anderen van profiteren.
Strijden tegen nepnieuws
In het dagelijkse mediabombardement kan het moeilijk zijn om te bepalen wat mensen als Poetin, Biden en andere staatshoofden hebben gezegd – of zouden hebben gezegd.
Deepfakevideo’s zoals deze uit de Amerikaanse presidentscampagne van 2020 bestaan nu al en zullen alleen maar beter en wijder verspreid worden. In de toekomst wordt AI onze lijfwacht tegen desinformatie en nepnieuws.
De EU, de VN en andere grote organisaties zetten zich in om de duizenden nepnieuwsberichten op sociale media te bestrijden, onder meer door AI content in natuurlijke taal te laten doorzoeken.
De informatie wordt automatisch gecontroleerd op basis van andere gegevensbronnen en de content wordt lager gerangschikt als er misleidende gegevens in staan.
Betere cyberveiligheid
Nu de cybercriminaliteit in Europa agressiever wordt, wordt AI ingezet als schild.
Voordelen zijn onder andere automatische detectie van bedreigingen en veiliger thuiswerken, met waarschuwingen als de computer van een collega zich vreemd gedraagt en mogelijk besmet is met een virus.
Ook kan AI worden getraind om onderscheid te maken tussen goed en slecht netwerkverkeer, zodat hij kan ingrijpen als een gevaarlijk botnet de computers van je bedrijf wil aanvallen.
Slimme steden en huizen
In Barcelona neemt de vuilnisbak zelf contact op met de gemeente als hij vol is, en in Seoel worden de verkeersstroom, -snelheid en -vervuiling continu door sensoren gemeten en door AI geoptimaliseerd.
Steeds meer alledaagse dingen komen online, zoals slimme huishoudelijke apparaten.
Je huis leert jou en je gewoonten kennen en speelt ’s ochtends de juiste muziek af en doet ’s avonds het licht aan. En misschien verwelkomt je smarthond je met een leuk trucje.
AI op de langere termijn
+5 JAAR: Foutloze klantenservice
Als je nu hulp krijgt of een klacht indient via een chat van een groot bedrijf, zit er vaak geen persoon achter, maar een robot die getraind is om je vragen te begrijpen en te beantwoorden.
Op iets langere termijn wordt verwacht dat je ook een robot aan de telefoon krijgt om je vragen te behandelen. De spraakbot weet bijna alles, kan 24 uur per dag elke taal spreken en blijft altijd beleefd.
Heb je zelf geen tijd om te klagen, dan kan Siri waarschijnlijk het woord doen bij de klantenservice.
+10 JAAR: Zelfrijdend vervoer
Zelfrijdende auto’s, drones en schepen staan nog in de kinderschoenen, maar diverse AI-onderzoekers verwachten dat ons vervoer zelfrijdend zal worden en zelf beslissingen neemt tussen andere zelfrijdende vervoermiddelen.

Op nog langere termijn komen er mogelijk auto’s die op centimeters van elkaar kunnen rijden en perfect invoegen op de snelweg, doordat alle voertuigen worden bestuurd door dezelfde AI, die in realtime de posities van alle weggebruikers kent.
+20 JAAR: Werk uit handen
Veel mensen waren niet blij toen machines steeds meer industriële banen overnamen, en in de toekomst zal AI concurreren met iedereen op de arbeidsmarkt, van fastfoodmedewerkers tot artsen en advocaten.
Het is onmogelijk om 20 jaar vooruit te kijken, maar zelflerende machines zullen ons werk waarschijnlijk aanzienlijk veranderen en verlichten.
Heb jij al bedacht hoe je je toekomstige vrije tijd gaat besteden?