Wikimedia Commons
Open AI's chatbot kaldet ChatGPT

Revolutionaire chatbot doet van zich spreken

De nieuwe chatbot ChatGPT van Open AI kan converseren en teksten produceren op een ongekend hoog niveau.

Robots gaan ons werk overnemen, en kunstmatige intelligentie of AI zal menselijke hersenactiviteit grotendeels overbodig maken.

Dit horrorscenario wordt ons al een tijdje voorgehouden. Kunstmatige intelligentie is alleen nog niet goed genoeg voor mensen die niet professioneel met IT werken om er echt van te profiteren.

ChatGPT is de tot nu toe meest geavanceerde chatbot

Je hebt er geen app of programma voor nodig – je hoeft alleen in te loggen op de site van Open AI om ChatGPT te kunnen gebruiken.

© Shutterstock

Maar daar kwam in één klap verandering in met de lancering van de nieuwe chatbot ChatGPT van Open AI eind november 2022.

Vragen staat vrij

Het is op zich geen nieuws dat er weer een chatbot het licht heeft gezien, maar wel hoe goed ChatGPT is in het voeren van gesprekken en het formuleren van teksten.

‘Je kunt hem basale vragen stellen die je normaal gesproken zou googelen, of je kunt hem vragen een liefdesliedje te schrijven, en dan doet hij dat,’ zegt tech-journalist Ann-Marie Alcántara van Wall Street Journal in een interview. Ze voegt eraan toe:

‘Laatst vroeg ik de chatbot om een essay te schrijven over kwantumfysica en Pokémon, en hij schreef inderdaad een verhandeling over die twee totaal verschillende onderwerpen en de raakvlakken ertussen.’

Er is dus niets wat je de chatbot niet kunt vragen, maar er zijn wel grenzen aan wat hij kan en wil antwoorden.

Als je de robot bijvoorbeeld vraagt hoe oud je zult worden, zal hij iets antwoorden als: ‘Dat is niet te zeggen, het hangt af van je levensstijl en vele andere factoren.

Als je wilt weten hoe je een auto kunt stelen, zal hij je vertellen dat dit een strafbaar feit is en je aanraden het openbaar vervoer te gebruiken.

Enorme catalogus

ChatGPT kan langere dialogen voeren, fouten toegeven en strikvragen herkennen doordat hij put uit enorme hoeveelheden data.

Die heeft hij zelf van het sociale medium Twitter en een groot deel van het internet gehaald, waar hij toegang toe had. Dankzij deze schat aan gegevens leerde de slimme chatbot van alles over mensen en de manier waarop we handelen en communiceren.

Maar omdat Open AI delen van het internet ‘gestofzuigd’ heeft, stellen critici dat het bedrijf zich mogelijk op glad ijs begeeft wat betreft het auteursrecht.

Alles is te misbruiken

Zoals met zoveel andere technologieën is er geen garantie dat de ChatGPT van Open AI niet misbruikt kan worden. Dit geldt vooral in het onderwijs.

Assistent-hoogleraar strategisch management aan Toronto University, Kevin Bryan, kan dat beamen.

‘Je kunt studenten niet meer thuis tentamens laten maken,’ zegt Bryan, volgens Daily Mail, verwijzend naar hoe goed ChatGPT is in het schrijven van complexe opgaven op academisch niveau.

Zelf heeft hij de chatbot verschillende keren getest en hem gevraagd om opdrachten te schrijven waarin kennis uit verschillende wetenschapsgebieden wordt gecombineerd – en met succes.

‘Eerlijk gezegd deed hij het beter dan de gemiddelde MBA-student. Geen van de antwoorden was echt fout, en de meeste waren eigenlijk heel gedetailleerd,’ voegt Bryan eraan toe.

Hoewel ChatGPT tot nu toe veel indruk heeft gemaakt, heeft hij zeker zijn tekortkomingen.

Er zijn nog steeds vragen die hij niet kan beantwoorden, en er zijn nog steeds vragen die hij fout beantwoordt.

‘Als je vragen stelt over een onderwerp waarin je goed thuis bent, merk je dat je antwoorden krijgt die gewoon onjuist zijn. En als de vragen te existentieel van aard worden, heeft de chatbot daar ook moeite mee,’ zegt Ann-Marie Alcántara.