Vroege behandeling mogelijk
Om hun neurale netwerk te trainen onderscheid te maken tussen gezonde en zieke gewrichten, voedden de Duitse onderzoekers het onder meer met scans in hoge resolutie met ingetekende vlekken.
Daarna leerde het systeem het uiterlijke verschil tussen reumatoïde artritis en arthritis psoriatica.
De kunstmatige neuronen mochten vervolgens laten zien wat ze waard waren door 932 handscans door te spitten van 617 patiënten, die gezond waren of reuma hadden.
De kunstmatige intelligentie deelde na de training de scans zelfstandig in in gezonde en zieke gewrichten. Er waren scans met het veelvoorkomende reumatoïde artritis en met arthritis psoriatica, waarvan 30 procent van de patiënten met de huidziekte psoriasis last krijgt.
Omdat het systeem de risicosignalen veel eerder oppikt dan een arts, kunnen behandelingen in de toekomst hopelijk eerder gestart worden.
Als je reuma niet vroeg ontdekt – bij veel mensen is dat in de eerste weken of maanden met pijn en stijfheid – kan de ziekte een chronische vorm aannemen en is hij niet meer te genezen.
Zo erg is reuma
Artsen moeten vaak afgaan op tweedimensionale röntgenfoto’s en de beschrijving van de patiënt, die niet altijd voldoende informatie opleveren.
Omdat reuma in de vroegste fase veel weg heeft van onschuldige spierpijn of overbelasting, wordt de ziekte vaak gemist.
Reumatoïde artritis ontstaat doordat het immuunsysteem op hol slaat en gezond weefsel aanvalt.
Als de ziekte zich eenmaal heeft verspreid naar de gewrichten, is er niets meer aan te doen, maar medicijnen en onder meer fysiotherapie kunnen het verloop wel vertragen.
Veelgebruikte geneesmiddelen zijn chemotherapieën als methotrexaat in tabletvorm of injecties met bijnierschorshormoon.
Hoewel reumapatiënten vaak bang zijn voor bijwerkingen, hebben ze wel baat bij de medicijnen, want de ziekte zelf is vaak veel erger.
Binnen een paar jaar heeft 90 procent van de reumapatiënten blijvend letsel aan de gewrichten, en soms is een operatie nodig.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kampen wereldwijd zo’n 14 miljoen mensen met reumatoïde artritis. De meesten van hen zijn boven de 40, en een meerderheid is vrouw.
Uitkomst voor miljoenen mensen
Naar schatting lopen er 350 miljoen mensen rond met een vorm van reuma, die in een vroeg stadium veel baat kunnen hebben bij een AI-systeem.
De Duitse onderzoekers zeggen dat hun technologie om reuma op te sporen in een beginstadium verkeert en nu nog maar twee van de honderden vormen kan opsporen.
Ze wijzen er wel op dat hun kunstmatige intelligentie in de toekomst gebruikt kan worden om te voorspellen hoeveel kans iemand met bijvoorbeeld psoriasis maakt op reuma.
Volgens de onderzoekers kunnen dure scans vervangen worden door echografie. Hopelijk is binnen een paar jaar een vermoeden van beginnende reuma te bevestigen of ontkrachten met behulp van AI.