Het Google-bedrijf Deepmind heeft de nieuwe, vindingrijke kunstmatige intelligentie ontwikkeld.

© Shutterstock

Googles kunstmatige intelligentie voorspelt de toekomst

Google-bedrijf DeepMind werkt hard aan een kunstmatige intelligentie die zich met behulp van zijn eigen vindingrijkheid de toekomst kan voorstellen.

28 juli 2017 door Nanna Vium

Hij heeft een paar van de beste schakers ter wereld verslagen, agressief gedrag vertoond in wedstrijdsituaties en geleerd om zichzelf slimmer te maken.

En nu gaat de kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) de toekomst voorspellen met behulp van zijn eigen fantasie.

Als het aan het bedrijf Deepmind ligt althans, dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van Google op dit gebied.

Mensje spelen

Het bedrijf heeft onlangs beschreven in een onderzoek hoe de algoritmen van de AI de fantasie hebben gekregen waarmee hij verschillende situaties moet voorspellen en op basis daarvan kan handelen.

Het is daarbij ‘mensje spelen’, verklaart het bedrijf op zijn blog:

‘Voordat we bijvoorbeeld een glas op tafel zetten, zullen we hoogstwaarschijnlijk even een pauze houden, waarin we overwegen of er een risico is dat het valt,’ aldus Deepmind.

En dit soort verfijnd gedrag heeft Deepmind geprobeerd na te bootsen met een nieuw ontwikkelde kunstmatige intelligentie, 12A gedoopt.

Grotere tests op komst

12A is ontwikkeld met een kunstmatig neuraal netwerk, dat informatie kan selecteren die nuttig kan zijn bij toekomstige besluiten. Met die informatie kan de AI plannen maken.

Dat testte het bedrijf onder meer door de AI een potje Sokoban te laten spelen. Bij dit spel is het de bedoeling dat je een planning maakt.

‘De nieuwe kunstmatige intelligentie presteerde beduidend beter dan vergelijkbare algoritmen zonder dezelfde fantasiefunctie,’ schrijft Deepmind.

Als volgende stap wil het bedrijf de AI in grotere verbanden gaan testen.

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: