De kunstmatige intelligentie van DeepMind gaat zijn tegenstanders agressief te lijf met laserstralen. Dat is alleen in films eerder vertoond.

© Paramount Pictures

Googles kunstmatige intelligentie ontwikkelt agressief gedrag

Googles bedrijf DeepMind ontwikkelde een kunstmatige intelligentie die zich plotseling agressief en inhalig begint te gedragen als hij met concurrentie te maken krijgt.

2 maart 2017 door Mikkel Skovbo

De laserstralen schieten alle kanten op en verlammen de tegenstander, zodat de kunstmatige intelligentie alles voor zichzelf kan opeisen.  

Het klinkt als een apocalyptische scène uit de Terminator-films, maar het gebeurt echt in het spel dat het bedrijf DeepMind heeft ontwikkeld voor zijn kunstmatige intelligentie.  

Kunstmatige intelligentie schiet om te winnen

DeepMind testte een simpel spelletje, waarbij twee spelers met elkaar concurreren om de meeste punten te vergaren, 40 miljoen keer. De spelers werden aangestuurd door kunstmatige intelligentie.

Het experiment liet zien dat hoe minder punten er nog in het spel waren, hoe agressiever de kunstmatige intelligentie zich begon te gedragen. Zo verlamde hij zijn tegenstander met zijn laserstraal. 

Het gaat er stevig aan toe als kunstmatige intelligentie met schaarste te maken krijgt. De twee kunstmatig intelligente spelers zijn blauw en rood, de punten groen en de laserstralen geel. 

Hoe intelligenter, hoe agressiever

Opvallend genoeg was het juist de meest complexe kunstmatige intelligentie die zich het vaakst agressief en inhalig ging gedragen. Als DeepMind het spel testte met een ‘dommere’ kunstmatige intelligentie, verdeelden de spelers de punten onderling op een meer vreedzame manier. 

>> Gefascineerd door de technologie van de toekomst? Lees ons tijdschrift elke maand!

De meest ontwikkelde kunstmatige intelligentie wist van zijn omgeving te leren en wendde een agressieve strategie aan in zijn eigen voordeel. Dergelijk gedrag is normaal voorbehouden aan mensen.

Het experiment is nog niet aan peer review onderworpen.

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE:

  • Grofweg is kunstmatige intelligentie het vermogen van een computer om als een mens te handelen.

  • Meer bepaald is het het vermogen van een computersysteem of computergestuurde robot om taken uit te voeren die normaal gesproken een menselijke intelligentie vergen, bijvoorbeeld via zintuiglijke waarnemingen, stemherkenning, leren of beslissingen nemen. 

  • Een kunstmatig intelligent systeem begrijpt zijn omgeving op een manier die verder voorbehouden is aan de mens en kan zelfstandig zijn kansen op succes maximaliseren. 

DEEPMIND:

  • DeepMind Technologies werd in 2014 door Google gekocht voor meer dan 500 miljoen dollar. 
  • Het bedrijf heeft kunstmatige intelligentie ontwikkeld die zichzelf op basis van zijn geheugen nieuwe dingen leert.
  • De kunstmatige intelligentie AlphaGo van het bedrijf won van de beste menselijke spelers van het ingewikkelde Chinese bordspel Go. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: