De kunstmatige intelligentie van DeepMind gaat zijn tegenstanders agressief te lijf met laserstralen. Dat is alleen in films eerder vertoond.

© Paramount Pictures
Techniek - Kunstmatige intelligentie

Googles kunstmatige intelligentie ontwikkelt agressief gedrag

Googles bedrijf DeepMind ontwikkelde een kunstmatige intelligentie die zich plotseling agressief en inhalig begint te gedragen als hij met concurrentie te maken krijgt.

De laserstralen schieten alle kanten op en verlammen de tegenstander, zodat de kunstmatige intelligentie alles voor zichzelf kan opeisen.

Het klinkt als een apocalyptische scène uit de Terminator-films, maar het gebeurt echt in het spel dat het bedrijf DeepMind heeft ontwikkeld voor zijn kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie schiet om te winnen

DeepMind testte een simpel spelletje, waarbij twee spelers met elkaar concurreren om de meeste punten te vergaren, 40 miljoen keer. De spelers werden aangestuurd door kunstmatige intelligentie.

Het experiment liet zien dat hoe minder punten er nog in het spel waren, hoe agressiever de kunstmatige intelligentie zich begon te gedragen. Zo verlamde hij zijn tegenstander met zijn laserstraal.

Het gaat er stevig aan toe als kunstmatige intelligentie met schaarste te maken krijgt. De twee kunstmatig intelligente spelers zijn blauw en rood, de punten groen en de laserstralen geel.

Hoe intelligenter, hoe agressiever

Opvallend genoeg was het juist de meest complexe kunstmatige intelligentie die zich het vaakst agressief en inhalig ging gedragen. Als DeepMind het spel testte met een ‘dommere’ kunstmatige intelligentie, verdeelden de spelers de punten onderling op een meer vreedzame manier.

De meest ontwikkelde kunstmatige intelligentie wist van zijn omgeving te leren en wendde een agressieve strategie aan in zijn eigen voordeel. Dergelijk gedrag is normaal voorbehouden aan mensen.

Het experiment is nog niet aan peer review onderworpen.

Lees ook:

Kunstmatige intelligentie

Googles kunstmatige intelligentie voorspelt de toekomst

1 minuut
dit doet je telefoon
Mobiel

Enorm onderzoek: Een op de vier jongeren heeft een smartphoneverslaving

5 minuten
Kunstmatige intelligentie

Googles kunstmatige intelligentie maakt zichzelf slimmer

1 minuut

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!