© Shutterstock

Googles kunstmatige intelligentie maakt zichzelf slimmer

Kunstmatige intelligentie is de mens al op vele gebieden voorbijgestreefd. De nieuwste variant kan zichzelf slimmer maken dan zijn menselijke makers voor elkaar kregen.

24 mei 2017 door Babak Arvanaghi

Ze kunnen auto’s besturen, kanker opsporen en de mens verslaan in het ingewikkelde bordspel Go. En nu kunnen kunstmatige intelligenties ook nog betere kunstmatige intelligenties maken. 

Google hield onlangs zijn jaarlijkse I/O-conferentie, waar technologische doorbraken en nieuwe visies worden gepresenteerd. 

De directeur van de tech-reus, Sundai Pichar, lichtte een tipje van de sluier op over de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie AutoML. En het gaat snel. 

AI ontwikkelt zich razendsnel

Deze kunstmatige intelligentie wordt steeds voorzien van nieuwe lagen van codes en algoritmen boven op de bestaande code. Daardoor ontstaat een systeem dat op basis van veel verschillende soorten input kan handelen. 

Het kost echter veel tijd om deze codes en algoritmen door mensen te laten schrijven. Daarom heeft Google AutoML nu de opdracht gegeven zelf de code te schrijven, zodat er veel sneller een geavanceerde kunstmatige intelligentie kan ontstaan. 

Tot nu toe heeft AutoML een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die afbeeldingen kan herkennen en een die stemmen herkent. 

De mens is al ingehaald

In het eerste geval was de code even goed als die van de menselijke programmeurs van Google – in het tweede was de code van AutoML zelfs beter. 

De door de computer geschreven code bevatte verrassingen. Delen van de code van AutoML waren niet te bevatten voor de menselijke deskundigen, en de functionaliteit komt alleen computers ten goede. 

Het is de bedoeling dat AutoML kunstmatige intelligentie naar gewone mensen brengt en zich ontwikkelt tot een toegankelijke basisintelligentie die zichzelf kan aanpassen aan de wensen van zijn eigenaar. 

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: