Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Techniek - Kunstmatige intelligentie

Googles kunstmatige intelligentie maakt zichzelf slimmer

Kunstmatige intelligentie is de mens al op vele gebieden voorbijgestreefd. De nieuwste variant kan zichzelf slimmer maken dan zijn menselijke makers voor elkaar kregen.

Ze kunnen auto’s besturen, kanker opsporen en de mens verslaan in het ingewikkelde bordspel Go. En nu kunnen kunstmatige intelligenties ook nog betere kunstmatige intelligenties maken.

Google hield onlangs zijn jaarlijkse I/O-conferentie, waar technologische doorbraken en nieuwe visies worden gepresenteerd.

De directeur van de tech-reus, Sundai Pichar, lichtte een tipje van de sluier op over de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie AutoML. En het gaat snel.

AI ontwikkelt zich razendsnel

Deze kunstmatige intelligentie wordt steeds voorzien van nieuwe lagen van codes en algoritmen boven op de bestaande code. Daardoor ontstaat een systeem dat op basis van veel verschillende soorten input kan handelen.

Het kost echter veel tijd om deze codes en algoritmen door mensen te laten schrijven. Daarom heeft Google AutoML nu de opdracht gegeven zelf de code te schrijven, zodat er veel sneller een geavanceerde kunstmatige intelligentie kan ontstaan.

Tot nu toe heeft AutoML een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die afbeeldingen kan herkennen en een die stemmen herkent.

De mens is al ingehaald

In het eerste geval was de code even goed als die van de menselijke programmeurs van Google – in het tweede was de code van AutoML zelfs beter.

De door de computer geschreven code bevatte verrassingen. Delen van de code van AutoML waren niet te bevatten voor de menselijke deskundigen, en de functionaliteit komt alleen computers ten goede.

Het is de bedoeling dat AutoML kunstmatige intelligentie naar gewone mensen brengt en zich ontwikkelt tot een toegankelijke basisintelligentie die zichzelf kan aanpassen aan de wensen van zijn eigenaar.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg