Genigma

Bestrijd kanker door te gamen op je telefoon

Door puzzels op te lossen in een app kun je wetenschappers helpen om onder andere borstkanker, botkanker, leukemie en zelfs alzheimer te bestrijden. En je wordt er zelf nog slimmer van ook.

Help de wetenschap om gevreesde ziekten als kanker en alzheimer te bestrijden, terwijl je zelf slimmer wordt – door te gamen op je telefoon.

Het verschijnsel dat gewone mensen op hun computer of telefoon spelletjes spelen om de wetenschap een cognitief handje te helpen, heet citizen science game.

Een van de nieuwste aanwinsten is het in Spanje ontwikkelde Genigma.

Hoe beter je kunt puzzelen met DNA-fragmenten, hoe meer je genetici uit Barcelona helpt om zieke en gezonde cellen in kaart te brengen – en uiteindelijk hopelijk kanker te verslaan.

Je bent slimmer dan AI

In het spel draag je het meeste bij door een computer te verslaan in het sorteren van de DNA-fragmenten.

Eenvoudige optimalisaties kan de computer aan, maar de algoritmen komen vaak uit bij dezelfde antwoorden op herhaalde problemen.

AI is domweg niet betrouwbaar genoeg om afwijkingen aan kankercellen op te merken in een geordend, gezond genoom, waarbij het DNA in alle lichaamscellen moet worden doorzocht op ziekte.

Daar kom jij in het spel!

In Genigma moet je een algoritme verslaan bij het sorteren van DNA-fragmenten. Zo help je de Spaanse genetici achter het spel verschillen tussen gezonde en kankercellen te detecteren.

© Genigma

Mensen hebben sterke visuele en creatieve vaardigheden om via de game datasets van gezonde en door kanker getroffen DNA-fragmenten te sorteren. Jouw handmatige spel levert de onderzoekers dus betere gegevensmodellen op dan slimme IT-systemen doen.

In je eentje kom je echter niet ver. Maar als veel spelers DNA-fragmenten sorteren, krijgen de onderzoekers steeds betere gegevens.

Twee weken na de lancering is het Genigma-project zijn doel voorbijgestreefd, met 30.000 gebruikers en ruim 1,5 miljoen voltooide spellen/sorteringen.

Daardoor kunnen de onderzoekers zelf puzzelstukjes toevoegen op weg naar de genezing van leukemie en eierstok-, borst-, bot- en baarmoederhalskanker.

Na de eerste weken met Genigma hebben de genetici hun onderzoek naar 2 van de 23 chromosomen voltooid.

Word detective voor de wetenschap

In veel vergelijkbare games zoek je samen met anderen ontbrekende puzzelstukjes of schiet je malariabellen kapot, waarna jullie collectieve intelligentie helpt bij het oplossen van echte problemen.

Met de games kun je helpen bij onderzoek op diverse gebieden, zoals alzheimer en eiwitvorming. En op het terrein van de neurowetenschap is er de Amerikaanse game Mozak, waarmee je kunt helpen de 86 miljard neuronen in de hersenen in 3D in kaart te brengen.

Kijk hier hoe een citizen science game als Mozak met een visualisatie van de hersenen vijf jaar geleden bij de lancering werd gepresenteerd:

Bij de game Skill Lab: Science Detective van het Deense onderzoeksproject ScienceAtHome wordt je hoofd ook uitgedaagd: in een serie minigames moet je vragen beantwoorden en puzzels oplossen. Zo wordt gekeken hoe mensen zelfstandig en in groepen beslissingen nemen.

De antwoorden en het gedrag van de spelers worden gebruikt om de spelervaring in games in het algemeen te verbeteren.

Daarnaast kunnen geanonimiseerde gegevens over je leeftijd en je vermogen om puzzels op te lossen worden opgenomen in een database. Als er gegevens van voldoende mensen in zitten, kan op basis daarvan de normale en abnormale hersenactiviteit in relatie tot iemands leeftijd worden bepaald.

Bekijk hier meer citizen science games