AI voorspelt misdaden een week van tevoren met 90 procent zekerheid

Amerikaanse wetenschappers hebben een AI-systeem ontwikkeld dat historische gegevens gebruikt om misdaden een week van tevoren te voorspellen.

Het klinkt als een thema uit de sciencefictionfilm Minority Report: Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die criminaliteit kan voorspellen – een week voordat het misdrijf plaatsvindt.

Toch blijkt dat hun AI-systeem 9 van de 10 keer gelijk heeft, met een nauwkeurigheid van iets meer dan 300 meter.

Het nieuwe systeem werd ontwikkeld door data- en sociale wetenschappers van de University of Chicago en biedt mogelijkheden om toekomstige misdaden op een totaal andere manier te voorkomen.

Het verleden voorspelt de toekomst

Het lijkt wel magie, maar net als bij alle toekomstwetenschappen is de kristallen bol van de AI gebaseerd op het verleden.

De algoritmen van het zelflerende systeem worden gevoed met openbare gegevens over misdaden in bepaalde wijken met verschillende sociale groepen in Chicago tussen 2014 en 2016.

Het systeem is daarna getest in zeven andere Amerikaanse steden, waaronder Austin en Los Angeles, met vergelijkbare resultaten.

De wetenschappers hebben gegevens verzameld van ernstige misdrijven waar ook echt aangifte van is gedaan. Dat was nodig omdat het vertrouwen in de politie in armere wijken vaak laag is, waardoor kleine misdrijven vaak niet worden gemeld.

De onderzochte misdrijven zijn verdeeld in twee categorieën: financiële delicten zoals overvallen en inbraken, en geweldsdelicten zoals aanranding of moord. De wetenschappers hebben de tijdstippen en locaties van de misdrijven ook ingevoerd in het systeem.

De verschillende wijken zijn ingedeeld in zones ter grootte van zeven voetbalvelden. Zo krijgt de patroonherkenning van de AI inzicht in de criminele dynamiek van de afzonderlijke blokken.

AI onthult vooroordelen bij politie

De wetenschappers vergeleken de aangiften met het bijbehorende politieonderzoek. Het bleek dat het ophelderingspercentage in rijkere wijken hoger was dan in armere wijken.

Dat betekent dat arme wijken opsporingsmiddelen kwijtraken als de politie zich richt op misdrijven die in rijkere wijken worden gepleegd. Die ontdekking is nieuw en gaat in tegen decennialange pogingen om de criminaliteit in landen zoals de VS, China en Groot-Brittannië te voorspellen en voorkomen.

In het verleden waren deze inspanningen vooral gericht tegen zogenoemde criminele ‘hotspots’ en gebaseerd op theorieën die stellen dat criminaliteit zich vanuit een epicentrum verspreidt naar randgebieden, wat in principe een vooroordeel is.

In deze modellen is geen rekening gehouden met de complexe relatie tussen criminaliteit, sociale aspecten en de politie-inzet.

Volgens deze wetenschappers is ‘meer blauw op straat’ in wijken met veel criminaliteit niet per se de oplossing om toekomstige misdrijven te voorkomen.

Want als er meer politie op straat patrouilleert zonder dat misdrijven in bijvoorbeeld armere wijken worden opgelost, kan het vertrouwen in de politie nog verder dalen.

De wetenschappers vinden daarom dat hun AI-systeem gebruikt moet worden door politici, de politie en andere instanties als één van de vele instrumenten om misdaad te bestrijden.