Nu kun je je overleden familieleden weer tot leven wekken. Met behulp van de nieuwe dienst Deep Nostalgia, die is gebaseerd op kunstmatige intelligentie en zogeheten deep learning-technologie, is het mogelijk om foto’s van overleden familieleden en beroemdheden te animeren.
Het internationale genealogiebedrijf MyHeritage staat achter de nieuwe dienst, die vorige week werd gelanceerd.
Zo ziet het eruit als Marie Curie, Niels Bohr, Tycho Brahe, Nikola Tesla en Albert Einstein worden geanimeerd in Deep Nostalgia.
De technologie werkt hetzelfde als deepfakes: nepvideo’s op basis van twee algoritmen.
Een daarvan is het creatieve algoritme. Het analyseert grote hoeveelheden gegevens van de te imiteren persoon om de beste deepfake te maken. Het algoritme analyseert gelaatstrekken, haar, schaduwen, enzovoort vanuit verschillende hoeken en komt uiteindelijk met een deepfake.
Algoritme nummer twee controleert het werk en treedt op als politieagent. Het analyseert details als verkeerd geplaatste pixels, de beweging van het gezicht ten opzichte van het hoofd en dergelijke.
Als het controlealgoritme fouten vindt, rapporteert het dit aan het creatieve algoritme, dat de fouten corrigeert en met een nieuwe, verbeterde versie komt.

Zo spot je een deepfake
De video met Obama kan worden gebruikt als een leerboek om deepfakes te spotten door te letten op drie gelaatstrekken in het bijzonder.
Ogen moeten knipperen
Een deepfake bestaat uit veel foto’s en video’s die de computer probeert samen te voegen tot een geloofwaardig geheel. Soms kunnen er kleine afwijkingen in de oogbewegingen zijn, die voor de kijker onnatuurlijk lijken. Zo kijken de ogen ineens weg van de camera, of ze knipperen nooit. In de Obama-video zijn die fouten gecorrigeerd.
Slapen mogen niet korrelig zijn
Omdat deepfakes meestal worden geconstrueerd door de gezichten te vervangen, kunnen ze door de mand vallen door kleine onregelmatigheden aan de rand van het gezicht. Bij Obama’s linkerslaap is te zien hoe het haar soms een beetje beweegt, bijna in sprongetjes, ook al beweegt Obama zelf niet.
Mond moet pauzes houden
Als de mond constant in beweging is, sluipen er ook makkelijker foutjes in de video, omdat de mondbewegingen niet 100 procent van de woorden kunnen volgen en daarom gesynchroniseerd lijken. Veel deepfakes hebben ook moeite om de tanden geloofwaardig te reproduceren. In de Obama-video lijkt het soms alsof de ondertanden versmelten met de onderlip.
Waar deepfakes van beroemdheden als Tom Cruise en Barack Obama al jaren bestaan, geeft Deep Nostalgia je nu de mogelijkheid om de deepfake-technologie zelf uit te proberen op je kennissen. Zolang je toestemming hebt, zijn er geen beperkingen op wie je de technologie loslaat.
Benieuwd hoe je overgrootmoeder eruit zou hebben gezien op video? Probeer dan de tool op MyHeritage.com, waar je een oude foto kunt uploaden en een gezicht kunt laten animeren.