Kunnen we de Titanic niet gewoon omhoog hijsen?

Sinds het wrak van de Titanic in 1985 werd ontdekt, zijn ballonnen, pingpongballen, was en knikkers al geopperd als manieren om het schip omhoog te krijgen. Maar waarom kan dat dan niet?

© NOAA/IFE/URI

Het bergen van de Titanic is bijna onmogelijk vanwege corrosief zout water, sterke oceaanstromingen en ijzerverslindende micro-organismen. Als we pogingen gaan doen om de Titanic op te hijsen, zal het wrak afbrokkelen.

In het verleden zijn er wel hele schepen van de zeebodem geborgen. Zo is in 1964 het Koeweitse vrachtschip Al-Kuwait omhoog gebracht door het te vullen met 27 miljoen polystyreenbolletjes.

De Al-Koeweit was echter veel kleiner dan de Titanic en lag in ondiep water.

Berging verstoort grafrust

Slechts delen van de Titanic zijn geborgen van de zeebodem op een diepte van 3800 meter. Er zijn zeker 5500 voorwerpen naar boven gehaald, voornamelijk door minionderzeeërs, en ondanks de toestand van de Titanic werd in 1998 met succes een deel van de romp van 20 ton geborgen. Maar die berging stuitte op grote weerstand.

Het bedrijf erachter, RMS Titanic Inc, werd ervan beschuldigd zich te laten leiden door commerciële belangen ten koste van de wetenschap en het wrak nog meer te hebben beschadigd.

Het kreeg ook kritiek omdat ze de grafrust van de ruim 1500 omgekomen mensen verstoorden.

Bacteriën vreten de Titanic op

Sinds 2012 – 100 jaar na de ramp – is het wrak beschermd door een VN-verdrag.

Maar binnenkort valt er niets meer te beschermen.

Micro-organismen breken de Titanic af en een ervan is zelfs vernoemd naar het schip: de bacterie Halomonas titanicae.

De bacterie leeft in stalactietachtige roestformaties die hij zelf creëert.

Toen hij in 2010 werd ontdekt, werd duidelijk dat de Titanic nog maar enkele tientallen jaren zou blijven bestaan.

Op zich is de bacterie heel nuttig, omdat hij gebruikt kan worden om de afbraak van andere scheepswrakken en oude booreilanden te versnellen.

Ballonnen tillen gezonken schepen op

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de Titanic wordt opgetild, is het wel degelijk mogelijk om gezonken schepen boven te brengen met een zee van ballonnen.

© Claus Lunau

1. Wrak wordt gevuld met ballonnen

Gezonken schepen worden vaak omhoog gehaald met ballonnen van een zeer sterk rubbermengsel. De ballonnen worden verdeeld over het wrak en vanaf de oppervlakte gevuld met perslucht.

© Claus Lunau

2. Bergen verloopt in fasen

Als het schip zich in ondiep water bevindt, wordt het direct omhoog gehesen. Ligt het dieper, dan wordt het in etappes met ballonnen omhoog gehaald. Tussendoor wordt het naar lager water gesleept.

© Claus Lunau

3. Reis eindigt in droogdok

Zodra het schip op het water ligt, wordt het naar de kust gesleept en in een droogdok getrokken. Het droogdok kan worden leeggepompt, zodat het wrak kan worden onderzocht door bijvoorbeeld averijdeskundigen.