Fiets

Bij een hoge luchtvochtigheid is de luchtweerstand lager. In theorie is fietsen bij vochtig weer dus makkelijker.

© KEN IKEDA MADSEN & SHUTTERSTOCK

Klopt het dat je fiets bij nat weer sneller is?

Ik hoorde ooit van iemand dat je makkelijker hard kunt fietsen als de luchtvochtigheid hoog is. Klopt dat? En zo ja, hoe komt dat?

5 maart 2018 door De redactie

De luchtweerstand is de grootste tegenstander van de fietser. Maar als de lucht veel waterdamp bevat, is die weerstand kleiner.

Daarom kan een fietser in vochtige lucht sneller rijden dan een fietser in droge lucht die even hard trapt.

Door de waterdamp daalt de massa van de lucht, waardoor dezelfde hoeveelheid lucht minder weegt. Als gevolg daarvan oefent de lucht minder weerstand uit op bewegingen. 

Je hoeft dus minder massa weg te duwen als je in vochtige lucht fietst.

De luchttemperatuur heeft hetzelfde effect. Hoe warmer de lucht, hoe kleiner de weerstand, én warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude.

Minder weerstand in de zomer 

De luchtweerstand daalt naarmate de dichtheid van de damp in de lucht toeneemt. Hoe warmer de lucht is, des te meer damp die lucht kan bevatten, dus in theorie is het iets makkelijker om ’s zomers te fietsen.

In warme lucht zweet je minder goed

In de praktijk is er echter een grens: een te hoge warmte en luchtvochtigheid zijn niet gunstig. Hoe warmer het is, hoe meer je zweet, maar bij een hoge luchtvochtigheid verdampt het zweet slecht en wordt het lichaam minder effectief gekoeld. 

Bij een luchtvochtigheid van 100 procent ervaar je een temperatuur van 30 °C alsof het 44 °C is. Dat vermindert de prestaties van een fietser danig.

Hitte maakt fiets sneller – maar jou langzamer

De fiets glijdt sneller door vochtige lucht, doordat watermoleculen de plaats innemen van de zwaardere zuurstof- en stikstofmoleculen.

Vraag jij je ook voortdurend af hoe de wereld om je heen werkt? De wetenschap beantwoordt grote en kleine vragen in elk nummer van Wetenschap in Beeld!

Lucht bestaat vooral uit stikstof en zuurstof. De atomen in de moleculen van die gassen zijn vrij zwaar: droge lucht heeft een molaire massa van 29,3 g.

Water is lichter dan zuurstof en stikstof. Bij meer watermoleculen daalt de molaire massa tot 26,7 g en weegt dezelfde hoeveelheid lucht minder.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: