Kan benzine bederven?

Hoe lang kun je brandstof in een jerrycan bewaren als je bijvoorbeeld een voorraad aanlegt voor de apocalyps?

© HBOmax

In zombiefilms en tv-series als The Last of Us hamsteren personages brandstof uit onder meer verlaten auto’s. Maar als de apocalyps een tijdje duurt, hebben ze niet zo veel aan die benzine, zo stelt de Deense hoogleraar Anne-Belinda Bjerre van de universiteit van Aalborg.

‘In theorie kan benzine jaren goed blijven in een hermetisch afgesloten tank, maar als er een lek is, verdampt de benzine,’ zegt ze.

‘Eerst verdampen de bestanddelen die de ontbranding in de motor soepeler laten verlopen: de ethanol en het octaan, de chemische verbindingen die je ruikt als je benzine tankt.

6 maanden is benzine houdbaar in een niet hermetisch afgesloten tank bij 20 °C.

‘Benzine is niet één stof, maar bevat ook ethanol en andere toevoegingen die de verbranding makkelijker en schoner maken. Als die ontbreken omdat ze verdampt zijn, kan het lastig zijn om de motor te starten,’ aldus Anne-Belinda Bjerre.

Water, zuurstof en hitte zijn funest voor benzine

Als er gaatjes in de tank zitten, kan de ethanol ook water aantrekken, want de stof is hydrofiel. En water wil je niet in de motor hebben. Door contact met de lucht kan benzine ook gaan oxideren, waardoor koolwaterstofverbindingen een plakkerige film gaan vormen, wat ook slecht is voor de motor.

Een laatste probleem is de temperatuur. Volgens oliemaatschappij BP gaat de benzine van het bedrijf zes maanden mee in een niet hermetisch afgesloten tank bij 20 °C. Bij 30 °C is dat nog maar drie maanden.