Het is 2030. Je stapt op een droge en heldere ochtend je auto in en je rijdt de oprit af. Zonnestralen schijnen fel op de voorruit, die automatisch verduistert door de nanodeeltjes in het glas. Kort daarna registreert de regensensor de eerste druppels, als voorbode van een stort-bui.
Een ingebouwde microcompressor laat de bandenspanning afnemen, zodat je meer grip krijgt op het natte wegdek. Wanneer je je werkplek in het centrum nadert, stopt de auto plotseling. De radar heeft een fietser geregistreerd en zendt een signaal naar de remmen, wat ervoor zorgt dat er niemand in je dode hoek terecht is gekomen.
Een paar minuten later kom je aan op je werk. En je bent goed voorbereid, want tijdens de rit kon je je notities nog eens goed doornemen terwijl de computers, sensoren, camera’s en de navigatie ervoor zorgden dat je veilig van A naar B kwam.
Over tien jaar zal een rit in ons favoriete vervoersmiddel een heel andere ervaring zijn. Volgens experts zullen zelfrijdende technologie, kleine elektrische motoren en nieuwe veiligheidsapparatuur de grootste verandering in het ontwerp van de auto van de afgelopen 100 jaar betekenen.
‘Ik verwacht dat er in 2030 twee typen auto’s zullen zijn. Als eerste de privéauto zoals we die vandaag de dag kennen, maar dan wel met zelfrijdende techniek, en de andere is een zelfrijdende deelauto die dag en nacht mensen vervoert,’ legt Dan Lewis uit, onderzoeker in industrieel ontwerp aan de Britse universiteit van Staffordshire.
Volgens Dan Lewis zal de auto geen machine meer zijn om zelf te besturen, maar een plek waar we andere dingen kunnen doen. De auto moet doen denken aan de eerste klas in een vliegtuig, waar passagiers op hun gemak van de reis genieten.
Ook de structuur van de auto staat op het punt te veranderen. Het motorblok verdwijnt, waardoor er voldoende ruimte is voor meerdere batterijen en de accu langer meegaat, en slimme computersystemen gaan wagenziekte tegen.
Onderweg een dutje doen
Autofabrikant Volvo bereidt zich voor op de elektrische en zelfrijdende toekomst met de conceptauto 360c.Het interieur van deze auto kan aangepast worden.
Je kunt de cabine bijvoorbeeld veranderen in iets wat lijkt op een treincoupé, met de stoelen naar elkaar gericht. Zo kunnen de passagiers van een kopje koffie genieten terwijl ze hun agenda en de aankomsttijd van de auto bekijken op de autoruiten.
Het bedrijf Lux Labs heeft een techniek ontwikkeld die van elk glazen oppervlak een scherm kan maken. De autoruiten krijgen een laag met nanodeeltjes die naar alle kanten licht verspreiden en de projectie van afbeeldingen op het glas mogelijk maken. De projectie is voor alle passagiers even goed te bekijken.
Ook de autofabrikant Ford ziet mogelijkheden in het vele glas in het ontwerp van de auto; circa een vijfde van het totale oppervlak. Ford wil zelfs de hele voorruit omvormen tot een mediacenter waarop passagiers films kunnen kijken.
🎬Nanodeeltjes veranderen elk glazen oppervlak in scherm
In een andere versie kan de Volvo 360c een slaapcabine worden waarin passagiers bijvoorbeeld op weg naar een andere stad kunnen overnachten.
Volvo denkt dat de auto daarmee een goed alternatief is voor korteafstandsvluchten, omdat de passagier op de plaats van bestemming komt zonder gehannes met inchecken en bagage op het vliegveld.
Onderweg krijgt de passagier een deken om zich heen die aan de stoel vastzit, zodat de overnachting zowel comfortabel als veilig is.
Camera’s ontdekken aquaplaning
Hoewel auto’s de komende jaren steeds meer zelfrijdend zijn, komen ongelukken nog altijd voor. Daarom is veiligheid de hoogste prioriteit.
Volvo’s ingenieur Nils Bohlin vond in 1959 de driepuntsgordel uit en maakte de auto in één klap een heel stuk veiliger. Nu staan verschillende fabrikanten op het punt om nieuwe technologieën te introduceren voor nog meer veiligheid.
Zo wil de bandenfabrikant Continental aquaplaning voorkomen, wat ervoor zorgt dat de banden geen grip hebben op een nat wegdek. Als een auto door water rijdt, verspreidt het water zich weg van de banden.
Met behulp van camera’s in de bumpers en onder de zijspiegels registreert een computer het water en herkent beginnende aquaplaning.
En met een versnellingsmeter in de banden worden trillingen die in een bepaald patroon voorkomen, herkend. Dat is nog een aanwijzing voor aquaplaning.
De computer berekent vervolgens op basis van de hoeveelheid water en de diepte van het bandenprofiel de veiligste snelheid en brengt de bestuurder daarvan op de hoogte.
1 bar daalt de bandenspanning van de intelligente band van Continental bij regen.
Geen wagenziekte meer dankzij AI
Het reiscomfort is een ander vlak waarop ingenieurs zoeken naar verbetering. Het comfort komt namelijk onder druk te staan als onze zintuigen niet langer gekoppeld zijn aan de autobewegingen.
Uit onderzoek blijkt dat ruim 70 procent van de wereldbevolking last heeft van wagenziekte – en dat kan nog meer worden als we onze ogen niet meer op de weg hoeven te houden, maar bijvoorbeeld aan het lezen zijn.
Autofabrikant Jaguar Land Rover werkt met artificiële intelligentie aan de oplossing van dit probleem door wagenziekte tegen te gaan met optimalisering van het rijpatroon, zoals bij rijbaanwisseling, acceleratie en remmen.
Jaguar Land Rover bekijkt met behulp van lichaamssensoren de fysieke reacties van mensen met wagenziekte en zet dat af tegen data van de computers in de auto tijdens de rit.
Zo kunnen zelfrijdende auto’s straks een rijpatroon gaan volgen dat geen misselijkheid veroorzaakt.
Hoe zelfrijdende auto’s er in 2030 precies uit zullen zien, is nog de vraag. In 2020 kregen meer dan 50 autofabrikanten en technologiebedrijven toestemming om in Californië zelfrijdende auto’s te testen op de weg.
Dan Lewis denkt nog niet dat we over 10 jaar volledig zelfrijdende auto’s hebben op het zogeheten niveau 5. Wel zullen we een mix te zien krijgen met steeds meer zelfrijdende auto’s die in de steden mensen en goederen zullen vervoeren.
Van bus naar goederenauto
Een voorbeeld van dit type auto is de Vision Urbanatic van Mercedes-Benz. Dit is een 5,14 meter lang zelfrijdend platform met meerdere opties, dat op accu’s draait.
Een mogelijkheid is een passagierscabine die van de auto een busje voor in de spits maakt met plek voor tot wel 12 mensen.
Op andere tijdstippen, als er wat minder behoefte aan personenvervoer is, kan de cabine uitgerust worden met een laadruim om goederen in te vervoeren.
Mercedes-Benz verwacht dat deze autoplatforms effectief door de stad kunnen rijden door een computer optimale routes te laten berekenen op basis van de actuele verkeersinformatie.
Om de zelfrijdende auto’s nog mobieler te maken op de drukke stadswegen, heeft Jaguar Land Rover de Project Vector bedacht – een zelfrijdende auto met zes plaatsen.
De Project Vector heeft zowel voor als achter zwenkwielen, waardoor de auto makkelijker kan draaien en zelfs zijwaarts kan rijden. Het plan is om de eerste tests met de Project Vector in 2021 van start te laten gaan.
Al zullen we in de toekomst veel rijtaken – en daarmee ook een deel van ons rijplezier – overdragen op computers, camera’s en sensoren, Dan Lewis denkt niet dat we in 2030 minder blij zullen zijn met auto’s.
‘Producten die ons met elkaar verbinden, roepen veel gevoelens op. Met privéauto’s kunnen we nog steeds pronken, en met deelauto’s kunnen we reizen zonder een auto te hoeven onderhouden, schoonmaken of verzekeren. Misschien houden we dan wel nog meer van auto’s,’ concludeert hij.