Shutterstock
Water stroomt uit de kraan

Is kraanwater kouder in de winter?

Ik heb het niet gecheckt, maar ik denk dat het water uit de koude kraan in de winter kouder is dan in de zomer. Of verbeeld ik het me maar?

Kraanwater is in de winter meestal kouder dan in de zomer. Het verschil is meestal circa 5 °C, maar kan oplopen tot 10 °C.

Als het drinkwater uit een meer komt, kan het temperatuurverschil daar al ontstaan. De gebruikelijke bron van drinkwater is echter grondwater dat van minstens 20 meter diepte komt.

Hier is de temperatuur het hele jaar door hetzelfde. Studies tonen aan dat de kou van de winter en de hitte van de zomer slechts 5 of 7 meter diep komen, afhankelijk van de grondsoort.

Toch kan er een temperatuurverschil zijn in drinkwater dat uit grondwater komt. Bij het waterleidingbedrijf wordt water opgeslagen in grote tanks, waarna het via waterleidingen naar de consument gaat.

Zowel de tanks als de leidingen zijn onderhevig aan seizoensgebonden temperatuurschommelingen, omdat ze meestal slechts enkele meters in de grond worden ingegraven.

Meisje drinkt water uit de kraan

Grondwater is altijd even koud, maar in de winter koelt het af op weg naar de consument.

© Shutterstock

Op sommige plaatsen lopen leidingen met drinkwater langs verwarmingsbuizen. Hier kan de consument het tegenovergestelde ervaren, namelijk dat het water in de winter het warmst is.

Lauw drinkwater vormt echter een gezondheidsrisico omdat bacteriën erin gedijen. Laat het water dus lopen tot het goed koud is voordat je het drinkt.