Emergency Brake/Wikimedia Commons
toilet schoonmaken

Hoeven we binnenkort de wc niet meer schoon te maken?

Onderzoekers hebben een supertoilet 3D-geprint dat niet schoongemaakt hoeft te worden. Met die technologie houden we schone handen én het bespaart heel veel water.

Het toilet is een technologie die ons in de loop der tijd heeft gered van ziekten als cholera, dysenterie en hepatitis A.

Hoewel de wc al een lange weg heeft afgelegd, van de uitvinding van het spoeltoilet eind 16e eeuw en de verspreiding ervan in de jaren 1850 tot moderne toiletten met een verwarmde bril en meerdere waterdrukopties, blijft de technologie zich ontwikkelen.

Onderzoekers van de Huazhong University of Science and Technology in China zetten daarin de stap naar een toilet waarvan de pot nooit schoongemaakt hoeft te worden.

In een onderzoeksartikel in het tijdschrift Advanced Engineering Materials presenteren ze hun nieuwe uitvinding, die de klinkende naam ARSSFT (Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet) draagt.

3D-geprint supertoilet

Concreet hebben ze een 3D-geprint oppervlak ontwikkeld dat zo glad en vuilafstotend is dat vrijwel niets zich eraan hecht – zelfs niet na langdurig gebruik.

Vuilafstotende toiletoppervlakken zijn op zich niet nieuw. Er bestaan al nonsticksprays, en op sommige vliegtuigen zijn de toiletten gecoat met teflon. Maar die verliezen hun functie door slijtage.

Het ARSSFT-toilet bestaat uit een mengsel van speciale plasticdeeltjes die slechts beperkt water kunnen opnemen en hydrofobe silicadeeltjes die waterafstotend zijn.

Met een geavanceerde lasertechniek maakten de onderzoekers een zelfdragende driedimensionale structuur met een poreuze constructie, waar smeermiddelen aan kunnen worden toegevoegd.

toilettests

Er werden verschillende stroperige vloeistoffen in de pot gegoten, maar er bleef niets plakken. Rechtsonder zie je Chinese pap en rechtsboven kunstmatige ontlasting.

© Advanced Engineering Materials (2023)

Vervolgens werd er een siliconenolie op het toilet aangebracht die diep in het materiaal dringt en het oppervlak van het toilet spiegelglad houdt.

Schoonmaakmiddel en water besparen

De onderzoekers hebben in eerste instantie een kleine versie gemaakt, een tiende van de grootte van een normaal toilet, en die onderworpen aan een groot aantal spoeltests.

Video

Het toilet werd getest met de kracht van 8 liter water, en er werden monsters yoghurt, pap en synthetische uitwerpselen in gegooid. Kleinere monsters van het materiaal werden zelfs in honing en modderig water gedoopt, maar er bleef niets plakken.

Om de slijtvastheid van het toilet verder te testen, werd het oppervlak meer dan 1000 keer geschuurd met schuurpapier, maar het materiaal verloor zijn glijvermogen niet.

Het supergladde toilet bespaart ons niet alleen schoonmaakmiddel en een hoop werk – je hoeft ook veel minder te spoelen. Wereldwijd komt dat neer op een besparing van 141 miljard liter water per dag, schrijven de onderzoekers.

Ze denken dat de pot in eerste instantie gebruikt kan worden in vliegtuigen en treinen en in openbare toiletten met weinig of moeilijke toegang tot afvalwatersystemen.