Hoe werkt een polaroidcamera?

Een fotorolletje wordt ontwikkeld in een doka, met speciale vloeistoffen. Dus hoe kunnen polaroids zo snel klaar zijn?

Je kunt de belichting van een polaroidcamera aanpassen en hem aan je telefoon koppelen.

© Giphy

Voor de ontwikkeling van analoge foto’s zijn gewoonlijk filmrolletjes, een doka en lichtgevoelige chemicaliën nodig. Een polaroidcamera voegt al die elementen samen door de film en de chemicaliën te integreren in hetzelfde papier.

Bij een analoge camera reageert de film op de belichting en wordt er een negatief gevormd, een foto waarop de kleuren complementair zijn aan het origineel.

Rood wordt cyaan, groen wordt magenta en blauw wordt geel. In een doka wordt het negatief overgebracht op fotopapier met zilverhalogeniden, die op de belichting reageren en de uiteindelijke foto vormen. De chemicaliën in het fotopapier zijn extreem gevoelig voor licht. Daarom moet de ontwikkeling in het donker plaatsvinden.

Een polaroidcamera is een snelwerkende doka, die alleen vlak nadat je op de knop hebt gedrukt kort licht binnenlaat. Het licht vormt een negatief op een stuk film dat uit lagen bestaat.

De twee rollen die het papier uit de camera duwen, voegen chemicaliën toe die de gebieden vullen die nog niet hebben gereageerd. Zo ontstaat er binnen een paar seconden een foto.

Zes kleurlagen vormen samen één beeld

Een polaroidfilm heeft drie lichtgevoelige lagen die worden geactiveerd wanneer rood, groen en blauw licht binnenkomen.

Het licht vormt een negatief in die lagen, als een vlies van zilverkristallen. Onder elk van deze lagen zit een kleurstoflaag, met geel, magenta en cyaan.

Die worden geactiveerd door ontwikkelaar wanneer de film uit de camera rolt. Daar waar in de laag erboven zilver zit, dringt de kleurstof niet door. Daar krijgen de kleuren uit de twee andere kleurstoflagen voorrang.

Op een foto van een lucht blokkeert de lichtgevoelige blauwe laag bijvoorbeeld geel en vormen magenta en cyaan blauw.

© Mikkel Juul Jensen/Polaroid Originals

Polaroidcamera is een piepkleine doka

Foto’s die met een polaroidcamera worden gemaakt, worden ontwikkeld via een compact systeem dat alle processen om een analoge foto te maken in de camera zelf comprimeert.