Hoe werkt een luchtcompressor?

Er zijn verschillende typen luchtcompressoren. De schroefcompressor wordt het meest gebruikt in de industrie, omdat die veel lucht kan samenpersen. Gecomprimeerde lucht wordt o.a. gebruikt in pneumatische boren, om gesteente mee te breken.

Luftkompressor
© SHUTTERSTOCK

Er zijn verschillende typen luchtcompressoren.

De schroefcompressor wordt het meest gebruikt in de industrie, omdat die veel lucht kan samenpersen. Gecomprimeerde lucht wordt o.a. gebruikt in pneumatische boren, om gesteente mee te breken.

Zo werkt een luchtcompressor

1. Stof en vuil wordt uit lucht gehaald

Lucht uit de omgeving wordt door een filter naar binnen gezogen. Een ventiel regelt hoeveel lucht er de compressor in gaat.

2. Gecomprimeerde lucht wordt warm

De lucht gaat door twee schroefvormige cilinders, die parallel lopen. Bij de uitgang is de holte kleiner dan bij de ingang. De lucht wordt in elkaar gedrukt en warmt op.

3. Olie koelt de lucht af

Terwijl ze draaien, baden de schroeven in olie. Die smeert ze en zorgt ervoor dat de warmte van de compressie geabsorbeerd wordt en er geen lucht aan de achterkant van de schroeven kan ontsnappen. Een mengsel van olie en perslucht gaat een buis in.

4. Filter zuivert lucht van olie

De perslucht wordt een container in geleid, waar de olie op de bodem blijft liggen. Een filter haalt het laatste beetje olie uit de lucht.

5. Olie wordt gekoeld en hergebruikt

Via een ventiel onderin gaat de olie een buis in, om daar te worden gekoeld voor hergebruik in de schroeven.