Shutterstock

Hoe werkt een inductiefornuis?

Een inductiefornuis werkt anders dan andere warmtebronnen. Op zo’n fornuis wordt alleen de pan heet, terwijl de kookplaat zelf maar een beetje warm wordt.

Een inductiefornuis werkt heel anders dan andere warmtebronnen. Op zo’n fornuis wordt namelijk alleen de pan erg heet, terwijl de kookplaat zelf maar een beetje warm wordt.

Het geheim is een elektrische spoel onder de kookplaat.

Magnetisme wekt weerstand op

Als er stroom door de spoel loopt, ontstaat er een hoogfrequent magnetisch veld. Dit magnetisch veld wekt een elektrische stroom op in de bodem van de pan, en vanwege de elektrische weerstand wordt het metaal van de pan heet. Die warmte wordt overgedragen op het voedsel.

Inductiefornuizen zijn in aanschaf duurder dan gewone fornuizen op elektriciteit. Ze verbruiken echter wel minder energie, onder meer omdat ze het voedsel heel snel verhitten en makkelijk te reguleren zijn.

De kookplaat koelt bovendien snel af, en als extra beveiliging wordt de stroom automatisch uitgeschakeld als je de pan weghaalt.

Niet alle pannen zijn bruikbaar

Het nadeel is dat je alleen pannen kunt gebruiken met een bodem die reageert op het magnetische veld, bijvoorbeeld van ijzer of titanium.

Volgens sommige critici is het magnetisch veld van een inductiefornuis schadelijk voor de gezondheid, maar bij diverse onderzoeken is geen noemenswaardig gezondheidsrisico gebleken. Het veld neemt in ieder geval zeer snel af met de afstand.

© claus lunau

Elektromagnetisch principe kookt je aardappelen gaar

Onder de keramische kookplaat van je inductiefornuis bevindt zich een stroomgeleidende spoel. Het magnetische veld dat die spoel voortbrengt, draagt elektrische stroom over op je pan en kookt je aardappelen gaar.

Wisselstroom wordt door een magneetspoel gezonden

Bij een inductiefornuis is de kookplaat zelf een magneetspoel, die niet beweegt. Door daar wisselstroom doorheen te sturen, keren de magnetische polen constant om, waardoor het magnetische veld wisselt.

Elektrische weerstand ontwikkelt warmte

Het wisselende magnetische veld werkt in op de pan op de kookplaat en wekt stroom in de bodem van de pan op. De elektrische weerstand van de metalen pan is zo groot dat die warm wordt en het voedsel verhit.

Magnetisch veld verdwijnt als de pan wordt weggehaald

Inductie creëert rond een geleider een elektromagnetisch nabijveld tussen kookplaat en pan, dat verdwijnt als het magnetische voorwerp (de pan) wordt weggenomen. De kookplaat gaat dan direct uit.