Hoe werkt een inductiefornuis?

Een inductiefornuis werkt anders dan andere warmtebronnen. Op zo’n fornuis wordt alleen de pan heet, terwijl de kookplaat zelf maar een beetje warm wordt.

Shutterstock

Een inductiefornuis werkt heel anders dan andere warmtebronnen. Op zo’n fornuis wordt namelijk alleen de pan erg heet, terwijl de kookplaat zelf maar een beetje warm wordt.

Het geheim is een elektrische spoel onder de kookplaat.

Magnetisme wekt weerstand op

Als er stroom door de spoel loopt, ontstaat er een hoogfrequent magnetisch veld. Dit magnetisch veld wekt een elektrische stroom op in de bodem van de pan, en vanwege de elektrische weerstand wordt het metaal van de pan heet. Die warmte wordt overgedragen op het voedsel.

Inductiefornuizen zijn in aanschaf duurder dan gewone fornuizen op elektriciteit. Ze verbruiken echter wel minder energie, onder meer omdat ze het voedsel heel snel verhitten en makkelijk te reguleren zijn.

De kookplaat koelt bovendien snel af, en als extra beveiliging wordt de stroom automatisch uitgeschakeld als je de pan weghaalt.

Niet alle pannen zijn bruikbaar

Het nadeel is dat je alleen pannen kunt gebruiken met een bodem die reageert op het magnetische veld, bijvoorbeeld van ijzer of titanium.

Volgens sommige critici is het magnetisch veld van een inductiefornuis schadelijk voor de gezondheid, maar bij diverse onderzoeken is geen noemenswaardig gezondheidsrisico gebleken. Het veld neemt in ieder geval zeer snel af met de afstand.

Lees ook:

dit doet je telefoon
Mobiel

Enorm onderzoek: Een op de vier jongeren heeft een smartphoneverslaving

5 minuten
Natuurkundige verschijnselen

Magnetisch veld blaast onderzoeksapparatuur op

1 minuut
Benzinpumpe
Techniek

Zo weet de benzinepomp dat de tank vol is

2 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!