Hoe werkt airconditioning?

Als je op een warme dag een ruimte met airconditioning binnenkomt, voel je een heel verschil. Hoe wordt de lucht gekoeld?

Girl playing with aircondition

Airconditioning werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Maar waar een koelkast slechts een kleine ruimte koelt, werkt een airco in een appartement, winkel of kantoor. Er wordt gebruikgemaakt van het verschijnsel dat een vloeistof die verdampt, warmte aan de omgeving onttrekt.

In een verdampingssysteem met een lage druk wordt een koelvloeistof gebracht. Door de lage druk verdampt de vloeistof, waarbij het rooster van het aircosysteem wordt afgekoeld. Dit rooster heeft een groot oppervlak en koelt de lucht die er door een blazer overheen wordt gestuurd.

Bij het proces ontstaat warmte, en de airco heeft dan ook een koude en een warme kant. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme en dus ontstaat er condenswater, dat moet worden afgevoerd. Op een warme dag druipt het water soms van de airco af.

Lage druk zorgt voor koude lucht

Het hoofdelement van een airco is een koelvloeistof die onder lage druk verdampt. Hierbij komt kou vrij, die naar binnen wordt gestuwd terwijl de warme lucht buiten blijft.

  1. Een koelmiddel wordt door een expansieventiel in een buis geleid, waar een lage druk heerst.

  2. Het koelmiddel verdampt. Dit absorbeert warmte uit de omgeving en koelt de buizen af.

  3. Er wordt koude lucht in de ruimte geblazen.

  4. Het gas stroomt door een compressor; die verhoogt de druk en condenseert het gas.

  5. De vrijgekomen warmte gaat naar buizen aan de andere kant en wordt door een ventilator weggeblazen.

  6. Een thermostaat zet het systeem uit zodra de lucht binnen koud genoeg is.