Shutterstock
losse flodder

Zo werken losse flodders

Losse flodders lijken echt en zouden ongevaarlijk moeten zijn, maar toch gebeuren er dodelijke ongelukken mee. Hoe werken losse flodders?

Losse flodders zijn patronen die bij het afvuren op echte schoten lijken, maar die geen verwondingen zouden moeten veroorzaken.

Er zijn twee soorten losse flodders: een patroon met een vlakke voorkant – los kruit – en gewone patronen waar het kruit uit is gehaald – de zogeheten ‘dummykogels’.

De acteur Alec Baldwin haalde onlangs het nieuws toen hij een cameravrouw doodschoot met een pistool waarvan hij dacht dat er losse flodders in zaten, maar dat toch een dodelijke kogel bleek te bevatten.

Losse flodders kunnen om meerdere redenen gevaarlijk zijn. Allereerst kunnen de kogels gemakkelijk worden verward met de dodelijke soort.

Ook kan een dummykogel uit de patroonhuls vallen en in de loop blijven zitten; als het pistool dan wordt geladen met los kruit, kan tijdens het afvuren de scherpe kogel meekomen, wat heel gevaarlijk kan zijn.

En dat terwijl losse flodders vaak minder krachtig zijn dan gewone munitie.

Om dezelfde reden wordt vaak een zogeheten mondingsstop in een wapen gezet voordat er losse flodders worden gebruikt. Automatische wapens kunnen zichzelf na een schot opnieuw laden, maar niet als er losse flodders in zitten, want dan is de druk te laag.

Terugslag zorgt voor nieuwe schoten

Een automatisch wapen herlaadt zichzelf automatisch, maar bij losse flodders heeft het wapen een mondingsstop nodig.

© Claus Lunau

1. Het wapen in rust

Er zit een scherpe patroon in de loop, en voor de patroon zit een kogel (rood). Losse flodders hebben geen kogel, maar zijn vooraan samengeknepen.

© Claus Lunau

2. Het wapen lost schoten

Door de trekker slaat er een veer tegen het slaghoedje op de patroon. Het kruit wordt aangestoken en de druk stijgt, waardoor de patroon losschiet.

© Claus Lunau

3. Geladen met nieuwe patroon

Door de druk springt de veer terug, wordt de lege huls uitgeworpen en een nieuwe patroon geladen. Losse flodders hebben minder kracht, dus zit er een mondingsstop in de loop.

De mondingsstop verkleint de loop, dus de terugslag wordt sterker.

Bij films wordt eenzelfde techniek gebruikt, maar daar zit de mondingsstop verscholen in de loop. Er wordt een schroefje met een gat van 3-5 mm in de loop geboord.

Die schroef is kleiner dan de loop en verhoogt daardoor de druk, waardoor ook bij losse flodders de huls loskomt.