Shutterstock

Hoe vervuilend is kunstsneeuw?

Door stijgende temperaturen en onvoldoende sneeuwval willen veel wintersportresorts hun eigen sneeuw maken. Maar hoeveel vervuilender is kunstsneeuw dan de natuurlijke variant?

Elke skilocatie droomt van sneeuwwitte pistes tijdens het wintersportseizoen. Dus als er niet genoeg natuurlijke sneeuw uit de hemel valt, worden er sneeuwkanonnen ingezet voor voldoende kunstsneeuw op de bergtoppen.

Sneeuwkanonnen mengen koud water en perslucht uit een compressor. Het water spuit uit het kanon de lucht in als fijne druppels, en door de koude lucht bevriest het tot sneeuwkristallen.

Microben verzamelen sneeuwvlokjes

Het productieproces kan effectiever gemaakt worden door de sneeuwvorming op gang te brengen met het microbiële product Snomax. De microben fungeren als een kern waarop sneeuwkristallen zich kunnen ophopen.

Snomax is volgens de producent niet schadelijk voor het milieu, maar sneeuwkanonnen gebruiken veel stroom, en als die bijvoorbeeld uit een dieselgenerator komt, dan stoot de sneeuwproductie veel CO2 en fijnstof uit.

Een ander milieueffect is het grote waterverbruik, dat lokale waterreservoirs onder druk zet.

Daarnaast laten onderzoeken zien dat kunstsneeuw zwaarder is dan natuursneeuw en daarom langzamer smelt. Zo wordt het sneeuwseizoen een paar weken verlengd, wat de groeiperiode voor planten in de buurt weer beïnvloedt.