Shutterstock

Googles kunstmatige intelligentie kan binnenkort de hanenpoten van je dokter lezen

De AI van de IT-gigant Google kan binnenkort de kriebelige hanenpoten omzetten in leesbare zinnen, zodat doktersrecepten nooit meer verkeerd gelezen hoeven te worden.

Als je geliefde, collega of dokter handgeschreven briefjes schrijft, kan het soms moeilijk zijn om de letters te ontcijferen – althans, tot nu toe.

Maar met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen zelfs de meest onleesbare handgeschreven krabbels binnenkort met nieuwe Google-technologie worden omgezet in duidelijke letters en zinnen.

De technologiegigant kondigt namelijk aan dat de Google Lens-functie in samenwerking met apothekers wordt uitgebreid met nieuwe tekenherkenningstechnologie.

Recepten verbeterd

De reden achter de upgrade van Google Lens in bijvoorbeeld Androidtelefoons, is de wens om doktersrecepten leesbaarder te maken voor zowel professionals als patiënten.

Google heeft in samenwerking met zorgprofessionals modellen uitgewerkt die de namen van medicijnen in de krabbels van dokters kunnen herkennen en markeren.

Nadat je een foto van het recept hebt gemaakt, kun je de AI in Google Lens de krabbels laten vertalen naar leesbaar schrift. En de belangrijke ingrediënten worden zelfs meteen gemarkeerd.

Risico op verkeerde medicatie

De technologie werd onlangs gepresenteerd door het drie jaar oude Indiase techlab van Google.

Tekenherkenningstechnologie is al een aantal jaar beschikbaar, maar nu ligt de nadruk op het ontcijferen van recepten, omdat die moeten kunnen worden ontcijferd door apothekers in ontwikkelingslanden, waar dokters zelden digitale recepten kunnen opstellen.

Uit een Zuid-Afrikaans onderzoek bleek onlangs dat 18 procent van de verpleegkundigen en 25 procent van de apothekers recepten verkeerd lezen, en dat kan levensgevaarlijk zijn.

Moeilijk te digitaliseren

‘Als jij moeite hebt om een recept te lezen, dan is het voor een computer ook moeilijk om het te digitaliseren, want de ongestructureerde recepten zijn multi-interpretabel,’ legt onderzoekersdirecteur Manish Gupta van Google Research in India uit in een blog.

Om die reden was het noodzakelijk medicijnspecialisten in te schakelen om de medicijnen in de handgeschreven recepten te categoriseren.

Google durft echter nog geen vaste datum te prikken voor de lancering van de geavanceerde beeldanalyse van moeilijk leesbare krabbels.

Ondersteuning in 1000 talen

De geavanceerde tekenherkenningstechnologie zal de komende jaren worden ontwikkeld in onder meer India, waar experts als artsen en apothekers de technologie nu verfijnen.

De ontwikkeling valt samen met de onlangs gelanceerde plannen van Google om 1000 van de ruim 7000 talen in de wereld te ondersteunen, want de meeste daarvan zijn nu onvindbaar op het internet.

Voorlopig is het zogeheten ‘Universal Speech Model’ van Google getraind in slechts 400 talen.