Shutterstock

Gids: Zo vind je verborgen schatten

Glanzende klompjes barnsteen, verborgen goudschatten, fossielen uit het dinotijdperk ... De schatten liggen voor het oprapen – met de juiste uitrusting tenminste! In deze editie van Checklist voor nerds gaan we op schattenjacht met ultraviolette zaklampen, metaaldetectors en supermagneten.

Vind barnsteen met ultraviolet licht

Uv-zaklampen zijn er in alle soorten en maten – voor op je hoofd en in je hand. Allemaal zenden ze uv-licht uit, waardoor klompjes barnsteen oplichten in het donker. Je kunt het beste een robuuste, waterdichte lamp kiezen, zoals de OwlBite Pro, die 12 meter vooruit en 10 meter in de breedte schijnt.

© OwlBite

Hak vondsten uit gesteente

Als je fossielen of kristallen zoekt, heb je een geologenhamer nodig, bij voorkeur met twee functies, zoals van het A-merk Estwing. Het platte uiteinde is voor het ruigere werk en met het puntige uiteinde ‘schraap’ je de vondst eruit. Gebruik eventueel ook een beitel – en vergeet je veiligheidsbril niet!

© Estwing

Schatzoeken met een metaaldetector

© Quest

Het gebied wordt gescand ...

In Nederland mag je op openbare plaatsen rondlopen met een metaaldetector, maar op privaat eigendom moet je toestemming hebben van de grondeigenaar. En als dat geregeld is, kun je aan de slag.

De Quest X10 PRO is een goede detector voor beginners. Hij detecteert vondsten tot een diepte van 20 centimeter en is waterdicht, zodat je ook in ondiepe gebieden kunt zoeken.

© Nokta

... het zoekgebied wordt kleiner ...

De metaaldetector werkt doordat metalen voorwerpen onder de grond een magnetisch veld breken. Wanneer dit gebeurt, word je gewaarschuwd door piepjes en het display. Maar dan moet je zelf nog wel verder zoeken.

Om het voorwerp nauwkeurig te lokaliseren, kun je een pinpointer gebruiken. De Nokta Pointer is een goedkope optie die met geluid en licht waarschuwt dat je in de buurt bent.

© Nokta

... de schat wordt opgegraven

Als je de schat eenmaal hebt gelokaliseerd, kun je – voorzichtig – gaan graven. Veel liefhebbers zweren bij Nokta Makro, speciaal ontworpen voor schatzoekers.

De roestvrijstalen schep is tweedelig en daardoor in lengte verstelbaar. Het schuine blad heeft kartels aan de zijkanten en een meetlat aan de achterkant, zodat je altijd de graafdiepte weet.

Vis gezonken schatten op met supermagneten

Voor de magneetvisser is de trekkracht van een magneet van groot belang. Als je bijvoorbeeld in de gracht zoekt naar oude fietsen, heb je een krachtige magneet nodig. Maar zoek je middeleeuwse munten, dan is een kleine magneet prima.

De beginnersset 110 P bevat touw en een magneet die 220 kilo kan tillen.

© MS Magnetstore

Miljoenen schatkaarten bij de hand

Met de officiële Geocaching-app op je mobiele telefoon geïnstalleerd, kun je je aansluiten bij de grootste schatzoekersclub ter wereld.

Hier kun je in meer dan 185 landen – zelfs op Antarctica – op jacht naar miljoenen slimme verstopplekken, zogeheten caches.

Sommige caches zijn verstopt op ontoegankelijke plaatsen zoals bergtoppen of ravijnen, en voor andere moet je een hersenkraker oplossen.

En natuurlijk kun je ook je eigen verborgen schatten toevoegen via de app.

© Geocaching.com