Gevonden! Gezichtsherkenning vindt vermiste kinderen en spoort criminelen op

Slimme camera’s met kunstmatige intelligentie hebben onlangs bij een bierfestival in China 25 criminelen opgespoord, van wie er één al 10 jaar op de vlucht was. Dezelfde technologie kan worden gebruikt om verdwenen kinderen terug te vinden in een grote mensenmenigte.

Camera’s op het uniform van politiemensen kunnen met behulp van kunstmatige intelligentie gezochte criminelen opsporen.

© Shutterstock

De elektronicagigant Motorola werkt samen met het kleinere bedrijf Neurala aan de ontwikkeling van slimme camera’s die razendsnel een grote mensenmenigte kunnen scannen om bepaalde mensen op te sporen.

Ze doen dit met behulp van gezichtsherkenning, een technologie die Apple ook wil gaan gebruiken om smartphones mee te ontgrendelen.

Motorola en Neurala hebben echter een andere missie met hun technologie: onze maatschappij veiliger maken om in te leven.

AI scant politiedatabase

Neurala ontwikkelt kunstmatige intelligenties en heeft octrooi aangevraagd op een stukje software dat zelfs op heel kleine computers werkt. Dat maakt het mogelijk om een kunstmatige intelligentie in bijvoorbeeld een cameraatje te zetten, dat een politieagent op zijn uniform kan dragen.

Motorola en Neurala ontwikkelden een camera die met behulp van kunstmatige intelligentie honderden gezichten kan scannen in een grote mensenmenigte, en deze in minder dan een seconde vergelijkt met de politiedatabase van bijvoorbeeld criminelen of vermiste kinderen.

De kunstmatige intelligentie is zelflerend, wat betekent dat hoe meer gezichten hij scant, hoe sneller hij wordt in het ontdekken van gezichten uit een database.

25 criminelen bij bierfeest

De Chinese politie heeft met deze techniek al succes geboekt. Bij een bierfestival in de stad Qingdao ontdekten 18 camera’s bij vier verschillende ingangen 25 criminelen die werden gezocht. De politie heeft ze alle 25 gearresteerd – één van hen was al 10 jaar voortvluchtig.

Volgende de politie in Qingdao waren de camera’s bij hun vondsten 98,1 procent nauwkeurig.