Zo help je de wetenschap een handje

Teken de verbindingen tussen de hersencellen. Vind zonnestelsels op ruimtefoto’s. Of tel vogels en zie hoe het klimaat de vogeltrek beïnvloedt. Het is leuk om een amateuronderzoeker te zijn, en wetenschappers kunnen je hulp goed gebruiken.

Het EyeWire-project is een game waarin je punten scoort voor het tekenen van verbindingen tussen hersencellen.

© Courtesy of the USC Laboratory of Neuro Imaging and Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging, Consortium of the Human Connectome Project – www.humanconnectomeproject.org

Speur mee naar nieuwe zonnestelsels

© Disk Detective

Zonnestelsels komen voort uit enorme wolken van gas en stof die als platte schijven rond nieuwe sterren draaien.

Om jonge sterren te vinden lanceerde NASA in 2009 de ruimtetelescoop WISE.

Met zijn infraroodcamera’s maakte die miljoenen foto’s van onbekende objecten.

Sommige kunnen nieuwe zonnestelsels zijn, andere zijn sterrenstelsels, planetoïden of stofwolken.

Computers zien het verschil niet goed, dus NASA heeft amateuronderzoekers nodig om de foto’s te analyseren.

Ruim 30.000 mensen doen mee, en zo is onder meer het zonnestelsel HD 74389 ontdekt, een ster met een witte dwerg op 360 lichtjaar afstand.

Dit moet je doen:

Je krijgt circa 10 foto’s te zien van een lichtgevend object, genomen met diverse telescopen bij verschillende infrarode golflengten.

Je moet met een klik bijvoorbeeld laten weten of er meerdere objecten zijn, en of het object volledig rond is of midden in beeld staat.

NASA bepaalt aan de hand daarvan welke objecten ontluikende zonnestelsels zijn.

Klik hier om aan de slag te gaan!

Geef neuronen kleur in 3D

© EyeWire.org

Het menselijk brein telt 100 miljard neuronen – zenuwcellen – en vormt een netwerk met miljarden verbindingen.

Het in kaart brengen van alle neuronen is een enorme klus, en daarom hebben onderzoekers een brein in plakjes met hoge resolutie gescand en een game ontwikkeld waarbij je de neuronen moet inkleuren.

Ruim 250.000 mensen hebben het spel gespeeld, en de resultaten zijn gebruikt om de zenuwverbindingen in kaart te brengen.

Dit moet je doen:

Rechts in het spel zie je een dwarsdoorsnede van de hersenen, en door links een kubus te draaien zie je de dwarsdoorsnede van alle kanten.

Al scrollend zie je de doorsnede van boven en onder, en zo kun je de contouren van een heel neuron volgen en inkleuren.

Hoe langer je het neuron volgt, hoe hoger je score.

Klik hier om aan de slag te gaan!

Tel vogels en houd het klimaat bij

© Shutterstock

Onderzoekers van de Cornell University in de VS hebben de app eBird gemaakt, een van de meest succesvolle citizen science-projecten tot dusver.

Ruim 300.000 deelnemers wereldwijd deden meer dan een half miljard observaties van 10.372 soorten vogels.

De registraties laten zien waar de vogels zijn en hoeveel er zijn in verschillende seizoenen en op verschillende tijdstippen.

Dat helpt bij het bestuderen van de trek en van veranderingen in populaties door natuurbescherming.

Het onderzoek is gebruikt voor honderden wetenschappelijke artikelen.

Met cijfers van eBird voorspelden Amerikaanse onderzoekers in 2017 hoe klimaatverandering vogels zal beïnvloeden, en andere onderzoekers identificeerden er gebieden mee waar vogelbescherming het beste zal werken.

Dit moet je doen:

In de app voer je in waar je gaat vogelen. Vervolgens krijg je een lijst met alle vogelsoorten die eerder in het gebied zijn waargenomen.

Zo kun je zien wanneer in het jaar je de grootste kans hebt om een soort waar te nemen en waar een soort al is geobserveerd.

Om het meest nauwkeurige beeld van de populaties te geven, vink je alle vogels aan die je ziet, en niet alleen de interessantste soorten.

Aan de slag: Download de app eBird.

Ontvang een gids voor de leukste projecten

Als amateuronderzoeker kun je ook jacht maken op het volgende higgsdeeltje, de waterkwaliteit meten met je telefoon of eiwitten in de juiste plooien leggen.

Koop Wetenschap in Beeld 11 en ontvang een gids voor de leukste citizen science-projecten op het gebied van astronomie, natuurkunde, geneeskunde en biologie. Hier lees je ook over de grootste ontdekkingen die amateuronderzoekers al hebben gedaan.

Of neem meteen een abonnement en ontvang Wetenschap in Beeld thuis. Klik hier voor de beste aanbiedingen voor een abonnement op maat!