MACAFlight

Zo denkt de techbranche dat 2022 eruit zal zien

Een vliegende raceauto, een slimme kattenbak en een panische robotpatiënt. Dit zijn de zeven meest vooruitstrevende – en merkwaardige – dingen op de CES-beurs in Las Vegas.

De Maca S11, een mix tussen een raceauto en een drone, staat in de startblokken om loodrecht op te stijgen, waarna hij met een maximumsnelheid van 250 km/h en zonder bestuurder over de weg zal vliegen.

Met een dashboard vol kunstmatige intelligentie vliegt de ‘carcopter’ zelfstandig van A naar B met behulp van brandstofcellen, een aerodynamisch ontwerp met zes propellers, en zes camera's voor navigatie.

De vliegende auto is volgens de Franse fabrikant Maca Flight ook nog eens CO2-neutraal.

Vliegende auto’s zijn al op meerdere plekken opgestegen en de Maca S11 moet met zijn lengte van zeven meter en gewicht van 450 kilo later dit jaar meerdere testritten uitvoeren op een Franse racebaan.

De productie start naar verwachting in 2023 en krijgt naar verwachting een prijskaartje van acht ton.

De vliegende auto is onlangs op de CES-beurs (Consumer Electronics Show) in Las Vegas gepresenteerd, waarop traditiegetrouw het nieuwe techjaar wordt ingeluid met smart-tv’s, telefoons, headsets en alle denkbare gadgets en software.

Hier vind je een selectie van de andere ingenieuze uitvindingen en visies voor 2022.

De Eco-Remote kan zich opladen via signalen uit je WiFi-router.

© Samsung

Afstandsbediening haalt stroom uit je router

De Eco Remote-afstandsbediening van Samsung kenmerkt zich door radiosignalen uit de WiFi-router te halen voor stroom, zodat je hem nooit meer hoeft te voeden met 1,5 volt-batterijen.

De afstandsbediening kan ook opgeladen worden met zonne-energie of USB-sticks.

Samsung verwacht dat alternatieve energiebronnen, zoals de zon, tot 2030 meer dan 100 miljoen batterijen in afstandsbedieningen kunnen besparen.

Helaas zijn niet alle gadgets geschikt voor draadloos opladen via radiosignalen van de router. Het werkt (voorlopig) alleen nog voor lichtere voorwerpen, zoals dus een afstandsbediening.

Onzichtbare bescherming voor honden en meubels

Maakt je hond je meubels vuil? Of verpest hij graag al je kussens? Dan hebben we de oplossing voor je.

Je kunt nu de sensor Tagz, ter grootte van een creditcard, onder de kussens van je bank of je matras plaatsen zodat je hond daar niet kan snuffelen, of nog erger.

Het bedrijf Wagz heeft een onzichtbare omheining van ultrasoon geluid gemaakt, die honden weghoudt van ongewenste plekken.

© Shutterstock

Tagz is het nieuwste accessoire voor de slimme halsband die in 2016 door Wagz werd gelanceerd.

Als de hondenhalsband in de buurt van de Tagz-sensor komt, zendt de halsband waarschuwingssignalen uit van ultrageluid, dat niet hoorbaar is voor mensen, waardoor de hond af zal druipen.

De geluidssignalen zijn ongevaarlijk voor honden, maar wel vervelend genoeg om ‘de hond af te leiden van gepland gedrag’, aldus een woordvoerder van Wagz.

Met een waarschuwingsafstand van één meter tussen de Tagz-sensor en de halsband, ontstaat er een soort omheining, die nieuwsgierige snuiten weghoudt van ongewenste of gevaarlijke plekken.

De presentatievideo van John Deere.

Zelfrijdende trekker bewerkt het hele land

De trekkerfabrikant John Deere heeft zijn eerste volautomatische tractor gepresenteerd die zelfstandig kan ploegen met behulp van GPS-coördinaten op een routekaart in zijn computer.

De zelfrijdende machine kan de hele dag door zaaien of oogsten, want met zes dubbele camera’s en andere sensoren ziet, beoordeelt en ontwijkt hij alle mogelijke obstakels.

Als een boer de route of taak van de reusachtige tractor wil veranderen, kan hij dat eenvoudig doen met de tractor-app op zijn smartphone, die realtime werkt.

© Smarty Pear

Kattenbak houdt de gezondheid van je kat in de gaten

De schoonmaakrobot in de kattenbak krijgt al jarenlang kritiek omdat kattenbaasjes tekenen van ziekte kunnen missen doordat ze de uitwerpselen van hun katten niet bekijken.

De zelfreinigende kattenbak Leo’s Loo lost dit op door het aantal toiletbezoeken van de katten te tellen en alle uitwerpselen nauwkeurig te wegen.

Deze data kun je via een app op je smartphone bekijken, zodat je altijd goed geïnformeerd bent over de gezondheid van je kat.

Bijtende kinderrobot traint tandartsen

De kinderrobot Pedia Roid is geprogrammeerd om te bijten, schoppen en schreeuwen van de pijn en angst om zo tandartsstudenten te trainen voor moeilijke situaties met bange kinderen.

De Japanse producent Tmsuk heeft de 110 centimeter grote Pedia Roid ook uitgerust met oogbewegingen en zwaaiende armen.

En alsof dat nog niet genoeg was, kan de robot ook van huidskleur veranderen, nepbloed bloeden en doen alsof hij moet braken; alles waar tandartsen mee om moeten kunnen gaan.

Als dit laat zien hoe kinderen zich echt gedragen, verdienen alle tandartsen bij dezen enorm veel respect!

Auto verandert van kleur met elektrische inkt

Als je genoeg hebt van je witte auto, dan kun je hem met één druk op de knop zwart verven.

Dat is het idee achter de nieuwste auto van BMW, iX Flow, uitgerust met zogeheten elektrische inkt, bekend van e-readers, zoals Kindle. De auto bestaat voorlopig in de kleuren wit, grijs en zwart.

Bekijk zelf hoe de technici en ontwerpers van BMW de van kleur veranderende toekomstauto presenteren en toelichten: