windsnuiver

Windsnuiver analyseert je darmgassen

Een wind laten is niet altijd gepast, maar een kleine sensor aan je achterzak vertelt je wat je beter niet kunt eten om minder stinkende winden te laten.

27 oktober 2015 door Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Sensor snuift elk windje op

Tijdens een romantische date of een vergadering op je werk is het niet handig om winden te laten. De kleine sensor CH4 vertelt je welk voedsel de productie van darmgassen verhoogt, zodat je pijnlijke situaties beter kunt voorkomen.

De windensensor is een klein apparaatje dat je met een clip aan je achterzak of broekriem vastmaakt. Hij 'snuift' je darmgassen op als je een wind laat, en houdt bij hoe vaak dat gebeurt.

Ander eetpatroon leidt tot minder winden

Via Bluetooth stuurt de sensor zijn bevindingen naar een app op je smartphone. Als je de app vertelt wat je in de loop van de dag zoal eet, kom je erachter welk voedsel je beter kunt mijden om minder winden te laten.

We laten gemiddeld 13 keer per dag een wind, waarbij in totaal circa 0,5 liter darmgas vrijkomt. Doordat iedereen voedsel op een andere manier verteert, verschilt het per individu welke etenswaren de productie van darmgassen verhogen.

De 'windsnuiver' CH4 bestaat alleen nog als prototype.

Artsen stellen diagnose aan de hand van winden

De geneeskunde begint zich voor winden te interesseren, want darmgassen kunnen helpen bij het opsporen van onder meer dikkedarmontsteking, darmkanker en nierfalen. Lees meer in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: