nb_u06 Skiing

Op wintersport in je eigen woonkamer

Als we willen skiën, zoeken we besneeuwde bergtoppen in Frankrijk of Noorwegen op. Maar een virtual reality-experiment laat zien dat we net zo goed thuis kunnen blijven.

8 februari 2015 door Carsten Nymann

De sneeuw kraakt een beetje onder je ski's, je buigt je knieën en zet af. Bomen en bergen zoeven aan de rand van je blikveld voorbij ... en je gaat een beetje verzitten op de bank.

Dankzij een virtual reality-bril van producent Oculus Rift reden drie skiërs onlangs een wedstrijd op dezelfde Oostenrijkse piste – vanaf drie verschillende plekken in Europa.

Twee van de skiërs bevonden zich ver van de sneeuw in respectievelijk Griekenland en Duitsland, terwijl de derde als enige daadwerkelijk over de piste gleed.

Skibril met elementen van virtual reality

Deze laatstgenoemde had geen VR-bril op, maar een hoogtechnologische sneeuwbril, die via een zogeheten head-up display de route laat zien.

Het experiment, dat werd gefinancierd door de Europese Commissie en is ontwikkeld door het project 3D Live in samenwerking met de University of Southampton, wilde de grenzen oprekken van hoe realistisch virtuele omgevingen kunnen zijn.

Virtual reality overtreft de werkelijkheid

Na drie wedstrijden kwamen de virtuele skiërs als winnaars uit de bus. Wintersporters die bang zijn voor gebroken ledematen, kunnen dus net zo goed thuis bij de kachel blijven.

Maar hoe realistisch de omgeving ook kan lijken door een VR-bril, alleen de echte skiër ervaart hoe de natuurkundige krachten inwerken op het lichaam.

Dat geldt zowel voor de zwaartekracht, die de skiër langs de berg omlaag trekt, als voor de windweerstand en de wrijving tussen de ski's en de ondergrond, die hem afremmen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: