Smartphone TOP image

Smartphone van de toekomst zonder handen bestuurd

Op dit moment communiceren we met smartphones door te drukken en te swipen, maar over een paar jaar weet je mobiel wat je wil zonder dat je een vinger hoeft uit te steken. Drie manieren om je telefoon in de toekomst aan te sturen:

8 juli 2016 door Lasse Skytt & Jesper Bindslev

1. Praat tegen je smartphone (zonder geluid)

Elektroden op je hals of in je oor kunnen geluidloze spraak opvangen.

Misschien vind je het wat ongemakkelijk om in de trein hardop te praten tegen Siri of Google Now. Dan biedt de nieuwe technologie subvocal speech recognition uitkomst.

Deze technologie werkt met behulp van infrarode elektroden die de zwakke zenuwsignalen in je spraakorganen opvangen terwijl je geluidloos in jezelf praat.

De signalen worden opgevangen in de gehoorgang met elektroden die weggewerkt zijn in je oordopjes, en geavanceerde software zet ze om in woorden.

2. Stuur je smartphone aan met je ogen

Je blik wordt opgevangen door infraroodsensoren, zodat je kunt klikken door te knipperen.

Toekomstige smartphones kunnen je blik volgen door je ogen te scannen met infraroodsensoren, waardoor je een cursor met je ogen kunt bewegen en ergens op kunt klikken door te knipperen.

Het Deense bedrijf The Eye Tribe is bezig met de ontwikkeling van een technologie die oogbesturing automatiseert, zodat je mobiel bijvoorbeeld zelf omlaag scrolt wanneer je een lange tekst leest.

Apple heeft zelfs plannen voor een mobiel die je gevoelens afleest van je gezichtsuitdrukking.

3. Laat je smartphone je gedachten raden

Een speciale headset meet je hersengolven met behulp van EEG-elektroden.

De nieuwe technologie BCI – brain-computer interface – leest je gedachten en zet ze om in handelingen.

Om je gedachten te kunnen lezen, meet de mobiele telefoon de elektrische schommelingen in de hersenen met EEG-elektroden die ingebouwd worden in een speciale headset of in een koptelefoon.

De smartphone zet vervolgens bepaalde gedachten of mentale toestanden om in commando's als "doe het licht in de kamer aan" of "sla de bladzijde om".

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: